Una dintre cele mai importante competitii de arhitectura sustenabila pentru studenti, International VELUX Award “Light of Tomorrow”, si-a desemnat castigatorii, premiul I fiind obtinut de proiectul “Constellation of light fields”, realizat de echipa din Coreea de Sud. Ceremonia a avut loc sambata, in orasul La Rochelle (Franta), in prezenta presedintelui Uniunii Internationale a Arhitectilor (UIA), Louise Cox.
Aflat la cea de-a patra editie, concursul a adus in atentia participantilor tema luminii naturale. Tineri din 55 de tari, printre care si Romania, au raspuns provocarii de a redescoperi lumina soarelui si efectele ei benefice, propunand metode de exploatare a acestei resurse naturale si inepuizabile.
„Daca am lua cu totii in considerare tehnicile sustenabile de constructie, am realiza ca unele dintre acestea nu sunt noi. Ca s-au mai folosit si ca merita refolosite. Tehnologia singura nu poate rezolva problemele de mediu, iar viziunea viitoare a arhitectilor trebuie sa tina seama de o dezvoltare durabila”, a declarat Cox inainte de anuntarea castigatorilor.
Acoperisul care modeleaza spatiul
Dintre cele aproximativ 700 de proiecte inscrise in competitie, juriul a desemnat castigatoare lucrarea “Constellation of light fields”, realizata de echipa din Coreea de Sud. Tinerii au propus revitalizarea unui spatiu public acoperit, dintr-un parc din Seul.
Initiativa a pornit de la convingerea ca un spatiu monoton poate lua forme nebanuite prin simpla valorificare a luminii soarelui. Mai exact, proiectul presupune un acoperis format din benzi flexibile ce se pot rasuci printr-un mecanism simplu, lasand soarele sa patrunda in functie de destinatia zonei. Benzile drepte ar transforma tavanul intr-un adapost ideal impotriva soarelui toropitor, oferind umbra. Rasucite, ele ar putea lasa lumina sa patrunda total, sau doar in anumite puncte.
Studentii s-au gandit ca in acest fel spatiul public poate deveni de la sala de spectacol, la spatiu expozitional, unde efectele de iluminare se fac prin simpla reglare a benzilor.
„Modul in care lucram astazi cu lumina este limitat de elemente fizice, precum pereti si acoperisuri. Am incercat sa eliberam arhitectura de aceste restrictii. Lumina este un elementul arhitectural imaterial la care oamenii reactionează direct prin intermediul simturilor”, a explicat Park Young-Gook, care a creat proiectul impreuna cu Dae Kim Hyun, Choi Jin Kyu, si Kim Won, toti studenti de la Universitatea Hanyang din Seul.
Pe urmele soarelui din La Rochelle
Competitia a premiat trei echipe de studenti, oferind mentiuni altor opt echipe. Toti membrii acestora s-au intalnit pentru un workshop in orasul-port La Rochelle, unde au incercat sa surprinda cele mai subtile si mai pure forme ale luminii. Timp de doua zile, 23 de tineri de diferite nationalitati au luat la pas stradutele pietruite vanand stralucirea reflectata de ziduri si pavaj si jocul neobosit al razelor de soare.
In urma expeditiei, studentii au realizat un film ce arata cateva dintre reflexiile in care de cele mai multe ori uitam sa observam frumusetea luminii.
Juriul concursului VELUX Award “Light of Tomorrow” a fost format din reprezentanti ai unor mari birouri de arhitectura din Olanda, Danemarca, Japonia, SUA, Italia si Egipt, iar premiile oferite au avut o valoare totala de 30.000 euro.
Pavilionul eco s-a mutat in Franta
Atat concurentii cat si participantii la evenimentul de decernare a premiilor au putut vizita Casa VELUX, o constructie activa transportata de organizatori din Danemarca.
Constructia a servit ca pavilion oficial de iesire din complexul Bella Center, pe perioada Summitului de la Copenhaga, fiind traversat zilnic de cei 15.000 de participanti. Pavilionul este un exemplu de cladire sustenabila cu o ambianta si design atractiv, multa lumina naturala, utilizand doar energie regenerabila si demonstrand principiile constructiilor fara emisii de carbon.
Corespondenta de Raluca Petrescu