Un nou studiu arată că temperaturile ridicate din zona Arctică au și vor continua să aibă un impact masiv negativ asupra climei din întreaga lume, dezvăluind legăturile între modificările de temperatură și schimbările biogeofizice ale Arcticii.
Studiul Key Indicators of Arctic Climate Change:1971-2017 este primul de acest fel care să combine observațiile privind indicatorii climatici fizici, cum ar fi precipitațiile, stratul de zăpadă și extinderea gheții marine, cu impacturile biologice.
Cercetătorii au identificat numeroase perturbări biofizice care au efecte în cascadă asupra biodiversității. Printre ele se numără modificările timpului în care înfloresc florile, neconcordanța de timp între înflorirea plantelor și apariția polenizatorilor, o creștere a vulnerabilității plantelor în fața insectelor, creșterea biomasei arbuștilor, îndesirea incendiilor de vegetație și schimbarea distribuției și demografiei animalelor.
„Sistemul arctic se îndepărtează de starea sa din secolul 20 înspre o stare fără precedent, cu implicații nu numai în cadrul Arcticii ci și în restul lumii. Pentru că atmosfera Arctică se încălzește mai rapid decât restul lumii, condițiile meteorologice din Europa, America de Nord și Asia devin mai persistente, având ca urmare fenomene meteo extreme. Un alt exemplu este perturbarea circulației oceanice care poate să destabilizeze și mai mult clima: de exemplu, ducând la răcire în nord-vestul Europei și la intensificarea furtunilor.”, a explicat Jason Box de la Geological Survey of Denmark and Greenland in Copenhagen (GUES), autor principal al studiului.
John Walsh, cercetător la Centrul de Cercetare Arctică de la Universitatea din Alaska, a numit temperaturile în creștere o „armă fumegândă” și a explicat că toate componentele sistemului Arctic sunt implicate în această schimbare.
Schimbările climatice forţează animalele din zona arctică să îşi modifice obiceiurile alimentare – studiu
Săptămâna trecută, Alaska a avut cele mai înalte temperaturi înregistrate vreodată în luna martie. Temperaturile în creștere, alături de acidifierea oceanelor, poluarea și topirea permafrostului, amenință Arctica și cei peste 4 milioane de oameni care locuiesc în regiune. Însă consecințele schimbărilor din zona Arctică se răsfrâng asupra climei globale.
Cercetătorii speră că descoperirile despre legăturile între climă și alte sisteme naturale din Arctica vor „oferi o fundație pentru o înțelegere mai integrată a Arcticii și a rolului său în dinamicile sistemelor biogeofizice ale Pământului.”