Regiunea arctică este poluată cu deșeuri de plastic și microplastice care pun în pericol viața sălbatică, conform unui nou raport de la Institutul Polar Norvegian.
Cercetătorii au descoperit deșeuri de plastic aproape peste tot în regiunea Arctică, majoritatea provenind de la echipamente de pescuit.
Cea mai mare concentrație de microplastice se află în banchize. Într-un litru de gheață topită au fost descoperite 234 de particule de microplastic, o concentrație mult mai ridicată decât în restul oceanelor.
Formarea banchizelor începe la suprafața apei, unde plutesc și majoritatea particulelor de microplastic, așa că acestea ajung prinse în apa înghețată. Oamenii de știință sunt îngrijorați că odată cu topirea gheții, particulele vor fi eliberate în mediu și vor afecta viața sălbatică.
Viețuitoarele arctice, afectate de poluarea cu plastic
Geir Wing Gabrielsen, autor al studiului, a explicat că problema a devenit din ce în ce mai gravă în ultimele decenii, într-o declarație pentru BBC.
„Găsim tot mai multe deșeuri de plastic în Svalbard, unde lucrez. Furtunarul ghețurilor se înmulțește în Svalbard. La sfârșitul anilor ´70 am găsit foarte puține bucăți de plastic în stomacurile lor. În 2013, la ultima investigație, unele exemplare aveau mai mult de 200 de bucăți de plastic în stomac. Alte creaturi se încurcă în plase de pescuit ajunse pe plaje – cum ar fi renii. Unii dintre ei mor pentru că nu își pot elibera coarnele – îi găsim în fiecare an.”
Majoritatea poluării din nordul Norvegiei este cauzată de activitățile de pescuit. Pescarii sunt tot mai conștienți de responsabilitățile lor față de mediu, fiind îngrijorați că peștii ar putea fi contaminați cu microplastic.
Ministrul Norvegian al Mediului, Ola Elvestuen, a declarat pentru BBC News:
“Este tulburător – nu există niciun loc pe pământ care să fie atât de departe încât să nu fie afectat de plastice. Acesta ar trebui să fie un apel la acțiune. Este ceva despre care s-a știut de ani de zile, însă importanța sa nu a fost luată în considerare așa cum ar fi trebuit. Trebuie să oprim poluarea cu plastic.”
Oamenii de știință norvegieni au atras atenția asupra nevoii unor cercetări amănunțite despre microplastice și modurile în care acestea afectează viețuitoarele și mediul.