Aproape jumătate de miliard de albine au murit în acest an în Brazilia din cauza pesticidelor

Pe lângă problemele de mediu cu care se confruntă în prezent Amazonul, albinele din Brazilia au suferit un colaps catastrofal în acest an.

Aproape jumătate de miliard de albine au murit în patru state din sudul Braziliei în primele luni ale acestui an, relatează Bloomberg. În Brazilia, la fel ca și în alte părți ale lumii, cauza acestei probleme este complicată și cu mai multe fațete, însă un factor iese în evidență peste tot: pesticidele.

În 2012, Brazilia a întrecut SUA în ceea ce privește cantitatea de pesticide cumpărată și este cel mai mare cumpărător de pesticide. Autoritățile de reglementare au constatat că industria agroalimentară utilizează pesticide neaprobate sau depășește nivelurile permise.

Principalul vinovat din spatele morții albinelor din Brazilia este Fipronil, un insecticid cu spectru larg care atacă sistemul nervos central al insectei. Ca toate insecticidele agricole, fipronilul este conceput pentru a atacă dăunătorii care consumă culturi, cu toate acestea, prin natura lor, insecticidele sunt, de asemenea, toxice pentru albine. Fipronilul este foarte toxic pentru mulți pești, nevertebrate acvatice, unele specii de șopârlă, anumite grupuri de păsări și – desigur – albine.

În timp ce situația din Brazilia este deosebit de gravă, tendința este resimțită și în altă parte a lumii. În SUA, de exemplu, aproximativ 37% din coloniile de albine au fost pierdute între octombrie 2018 și aprilie 2019.

Albinele contribuie la reproducerea diverselor plante, 75% din culturile lumii depinzând de polenizarea de către albine și alte animale, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură. O scădere a numărului de albine ar putea, așadar, să amenințe aprovizionarea cu cafea, mere, migdale, roșii, cacao și multe alte culturi. Deci, orice problemă pentru albine este o problemă și pentru noi.

Fipronil a fost sursa multor controverse în întreaga lume și este supus unor restricții în Uniunea Europeană, datorită legăturilor sale cu decesele albinelor, cea mai notabilă fiind cea din Franța între anii 1994 și 1998. În pofida acestor aparente îngrijorări, controversatul insecticid a primit undă verde în Brazilia în ultimii ani, gigantul chimic german BASF înregistrând utilizarea unui produs care conține fipronil.

Din 2016, peste 1.000 de pesticide au fost aprobate pentru uz agricol. Într-o coincidență, actualul președinte Jair Bolsonaro și-a exprimat în mod repetat disprețul față de reglementările de mediu și menține o relație strânsă cu industria agroalimentară.

Președintele populist de dreapta a fost supranumit „Captain Chainsaw ” de adversarii săi, făcând referire la fondul său militar și la atitudinea extrem de laxă față de despădurire. Chiar în această lună, a fost raportat că peste 2.254 de kilometri pătrați din pădurea Amazoniană au fost tăiate în Brazilia doar în iulie 2019, în creștere cu 278% față de aceeași perioadă din 2018.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri