Vineri s-a încheiat perioada de comentarii publice pentru extrem de controversatul studiu privind fracturarea hidraulică, realizat de Agenția de Protecția Mediului din Statele Unite (EPA). Food & Water Watch, Environmental Action, Breast Cancer Action și alte grupuri de acțiune au trimis aproape 100.000 de comentarii din partea americanilor care cer EPA să refacă studiul cu un nivel mai ridicat de control și supraveghere.
Studiul a produs controverse semnificative din cauza discrepanței dintre conținutul raportului și titlul știrii de presă emise de agenție. Studiul spune ”nu am găsit dovezi” privind ”impactul sistemic, pe scară largă, asupra resurselor de apă potabilă”. Titlul comunicatului de presă emis de EPA spune ”Evaluarea arată că activitățile de fracturare hidraulică nu au dus la un impact sistemic, la scară largă, asupra resurselor de apă potabilă”. Cu toate că pare subtilă, e vorba despre o diferență semnificativă datorită căreia au apărut o serie de știri cu titluri precum cel din Forbes: ”Studiul EPA privind fracturarea hidraulică: forajul învinge!”
Pe lângă titlul înșelător, grupurile de acțiune au subliniat și faptul că studiul a avut un domeniu de aplicare limitat și a fost realizat cu o lipsă de date individuale noi. ”Să concluzionezi că fracturarea hidraulică este sigură în baza unui studiu cu un domeniu de aplicare atât de limitat e iresponsabil”, a spus Wenonah Hauter, director executiv la Food and Water Watch. ”Câți oameni mai trebuie să mai fie otrăviți de industria de petrol și gaz pentru ca EPA să ia atitudine și să protejeze sănătatea oamenilor? E timpul ca agenția să își facă treaba și să nu se mai lase intimidată de agenții plătiți din industrie.”
Grupurile mai subliniază faptul că în ciuda limitărilor raportului, agenția a constatat totuși numeroase daune aduse de fracturarea hidraulică resurselor de apă potabilă. De pildă, EPA a descoperit dovezi pentru mai mult de 36.000 de scurgeri între 2006 și 2012, adică o medie de 15 scurgeri în fiecare zi undeva în Statele Unite.
”Prin minimizarea descoperirilor sale privind contaminarea apei din cauza fracturării hidraulice, EPA o oferit, în cele din urmă, acoperire pentru industria fracturării, ca aceasta să continue să ne otrăvească apa potabilă cu substanțe chimice legate de o varietate de probleme de sănătate, inclusiv cancerul la sân”, a spus Karuna Jaggar, director executiv la Breat Cancer Action. ”Când EPA finalizează acest studiu, ei trebuie să se concentreze pe protejarea sănătății publice – nu industria fracturării hidraulice – evidențiind și condamnând contaminarea apei potabile cauzate de fracturare.”
Dar totuși, grupurile de acțiune susțin că multe lucruri au fost trecute cu vederea în raport. ”Raportul EPA arată în mod clar că poluarea cauzată de fracturarea hidraulică dăunează proviziilor noastre de apă, dar agenția a închis ochii la unele dintre cele mai mari riscuri ale acestei tehnici toxice”, a spus Clare Lakewood de la Center for Biological Diversity. ”Este bizar și alarmant faptul că raportul EPA refuză să se uite la prejudiciul cauzat de eliminarea deșeurilor lichide toxice produse în procesul de fracturare, în gropi necăptușite și în puțuri de injectare subterane. EPA trebuie să ia în serios pericolul fracturării hidraulice.”
Sursă foto: Flickr.com
Mai citește și:
Statul american Maryland interzice fracturarea hidraulică
New York interzice fracturarea hidraulică
Chimicalele folosite în fracturarea hidraulică afectează fertilitatea
Studiu: Fracturarea hidraulică are posibile consecințe catastrofale pe termen lung și mediu