În ciuda evoluțiilor remarcabile din domeniul siguranței alimentare în ultimele decenii, povara globală a bolilor alimentare este încă inacceptabil de ridicată. FAO estimează că anual, 600 de milioane – aproape 1 din 10 persoane din lume – se îmbolnăvește după ce consumă alimente contaminate, iar 420 000 dintre aceștia mor.
Mâncarea sigură este esențială nu numai pentru sănătate și securitate alimentară mai bună, ci și pentru mijloacele de trai, dezvoltarea economică, comerțul și reputația internațională a fiecărui stat.
Deoarece contaminarea poate să apară în orice etapă a traseului de la fermă pe masa consumatorului, asigurarea siguranței alimentare este responsabilitatea partajată a tuturor celor care cresc, procesează, transportă, comercializează și consumă alimente, potrivit FAO.
„Consumatorii au puterea de a aduce schimbarea”, a spus Mary Kenny, expertul FAO în domeniul siguranței alimentelor și al calității. „Având în vedere complexitatea siguranței alimentare, consumatorii au nevoie de acces la informații în timp util, informații clare și de încredre despre riscurile nutriționale legate de alegerile lor alimentare”.
Guvernele naționale și autoritățile pentru siguranța alimentară joacă un rol esențial în garantarea faptului că putem consuma alimente sigure și nutritive. Prin reglementările adecvate privind siguranța alimentară, aceștia pot ajuta operatorii din sectorul alimentar să gestioneze riscurile legate de siguranța alimentelor de-a lungul întregului lanț alimentar.
„Multe state din Europa și Asia Centrală investesc în eforturi substanțiale pentru a-și îmbunătăți sistemele de control al siguranței alimentelor prin colaborare multi-sectorială și adoptarea unor abordări bazate pe riscuri”, a adăugat Kenny. „Standardele internaționale de siguranță a alimentelor, cum ar fi cele ale Codex Alimentarius al FAO-OMS, sunt, de asemenea, recunoscute ca instrumente cruciale care protejează sănătatea publică și facilitează comerțul internațional și dezvoltarea economică”.
Este, de asemenea, responsabilitatea guvernelor și a autorităților conexe de a informa și a orienta producătorii și consumatorii de alimente privind pericolele legate de siguranța alimentelor și modul de prevenire a acestora. FAO sprijină statele din regiune în consolidarea sistemelor oficiale de control pentru a garanta alimente sigure și promovează schimbul tehnic și cooperarea în regiune.
FAO și OMS consideră că toți au dreptul la alimente sigure, nutritive și suficiente și că alimentele sigure sunt esențiale pentru promovarea sănătății și pentru stoparea foametei, două dintre obiectivele principale ale Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.
Cele două agenții ale ONU au creat un nou ghid pentru a arăta cum se poate implica toată lumea. Ghidul include cinci pași pentru a face o diferență sustenabilă în ceea ce privește siguranța alimentară:
- Asigurați-vă că este sigură. Guvernele trebuie să asigure alimente sigure și nutritive pentru toți.
- Creșteți în siguranță. Agricultorii și producătorii de alimente trebuie să adopte bune practici.
- Păstrați în siguranță. Operatorii economici trebuie să se asigure că produsele alimentare sunt sigure.
- Verificați dacă este sigură. Consumatorii au nevoie de acces la informații la timp, clare și fiabile cu privire la riscurile nutriționale și de boală asociate alegerilor lor alimentare.
- Colaborați pentru siguranță. Colaborați pentru siguranță. Guvernele, organismele economice regionale, organizațiile ONU, agențiile de dezvoltare, organizațiile profesionale, grupurile de consumatori și producători, instituțiile academice și de cercetare și entitățile din sectorul privat trebuie să colaboreze în probleme legate de siguranța alimentară.