Apple elimină mineralele din zonele de conflict din dispozitivele sale

Apple a anunțat progrese în a se asigura că dispozitivele sale nu conțin minerale extrase din mine ale căror profituri sunt canalizate către dictatori militari din Republica Democrată Congo, conform unui raport depus la U.S. Securities and Exchange Commission, informează recode.net.

macbook_manufacturing
Apple

Companiile sunt obligate să elibereze un raport anual al așa-numitelor „minerale ale conflictului” – tungsten, staniu, tantal și aur – des întâlnite în electronice, care au fost extrase din Republica Democrată Congo și țări vecine. Veniturile din unele dintre aceste mine sunt folosite pentru a finanța grupări armate asociate cu crime, violuri și alte încălcări ale drepturilor omului, în regiunea devastată de război.

Apple nu pretinde că produsele sale sunt în totalitate lipsite de materiale din zonele de conflict, pentru că nu toți furnizorii săi au încheiat procesul de audit și verificare.

Cel mai simplu mod de a numi produsele Apple ca fiind libere de conflict ar fi să ne acoperim cererile de la mici topitorii care fie sunt verificate și declarate libere de conflict, fie nu se aprovizionează din Africa Centrală”, a declarat Jeff Williams, Vice-Președinte Senior Operațiuni la Apple.

Apple spune că numărul topitoriilor și rafinăriilor libere de conflict din lanțul său de aprovizionare s-a dublat în ultimul an. Mai mult de 88 de procente fie au încheiat procesul de verificare și audit, fie sunt în curs de auditare. Patru rafinării și topitorii au refuzat să se implice în procesul de audit, astfel că Apple le-a notificat rezilierea contractului.

Procesul de verificare este costisitor și consumă mult timp. Apple a declarat că a început să investigheze utilizarea acestor materiale în 2009 și a devenit una dintre primele companii care și-au pus pe hartă lanțul de aprovizionare, la nivelul topitoriilor și rafinăriilor. În plus, compania a și publicat o listă a acestor furnizori.

Dintre cele 233 de topitorii și rafinării care au furnizat minerale folosite în produsele Apple anul trecut, 24 erau din Republica Democratică Congo sau din țările învecinate. 21 au fost determinte să devină libere de conflict; una nu mai este operațională, iar alta se pregătește de audit.

Apple este o companie membră a Conflict-Free Sourcing Initiative, un grup voluntar creat în 2009, care folosește auditori independenți de la terți pentru a verifica potențialele surse de minerale de conflict ale topitoriilor.

Mai citește și:

Apple investește 850 de milioane de dolari într-o fermă solară

Metalele din telefoanele mobile alimenteaza razboiul din Congo

spot_img

Ultimele știri