Apimondia anunta ultimele zile ale apicultorilor europeni

Cresterea albinelor ar putea disparea complet din peisajul european in cateva decenii, pe masura ce albinele cad victime ale insecticidelor, bolilor si ale transformarii unui numar tot mai mare de terenuri in suprafete agricole, anunta organizatia Apimondia, citata de Reuters.

„Cu acest nivel de mortalitate, apicultorii europeni pot supravietui doar 8, pana la 10 ani. Am avut probleme mari in sud-vestul Frantei timp de multi ani, iar acum avem si in Italia si Germania”, avertizeaza Gilles Ratia, presedintele organizatei internationale a apicultorilor, Apimondia.

Anul trecut, aproape 30% din cele 13,6 milioane de stupi au disparut. Pierderile au ajuns pana la 50% in Slovenia si chiar la 80% in sud-vestul Germaniei. In conditiile in care 35% din recoltele europene depind de albine pentru polenizare, situatia ii ameninta serios pe fermieri.

„Este o criza desavarsita. Anul trecut, am pierdut aproape o jumatate din productie. Nu pot sa mai supravietuiesc mai mult de doi sau trei ani asa. Fiul meu nu va putea continua schimburile”, a declarat Francesco Panella, apicultor ce detine aproximativ 1.000 de stupi in Piedmont, in nordul Italiei.

Motivul pentru declinul dramatic al numarului de albine nu este cunoscut cu exactitate, dar majoritatea apicultorilor da vina pe metodele moderne de a practica agricultura si pe noile pesticide folosite pentru recoltele de floarea soarelui, porumb si nap.

Insecticidele si substanta Varroa, folosita impotriva parazitilor, au fost invinuite de organizatia Apimondia pentru disparitia albinelor. Acestea slabesc stupul, iar populatia sa este decimata de virusi si alte boli. Faptul ca productia de miere a scazut in zonele in care se cultiva pe scara larga floarea soarelui, dar a ramas constanta in zonele de munte, dovedeste ca agricultura are un impact semnificativ asupra stupilor.

„Daca bovinele ar produce cu 30 de procente mai putin lapte in fiecare an, nu ar fi acceptabil. Dar cu asta ne confruntam noi”, a declarat Josef Stich, ce detine 200 de stupi in apropiere de Viena.

Uniunea Europeana a votat la inceputul anului in favoarea interzicerii unui numar important de pesticide, dar multi apicultori se simt inca ignorati de politicieni, din cauza interesului marilor corporatii pentru dezvoltarea de pesticide.

Foto: Reuters

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri