Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA) propune introducerea unei taxe municipale de poluare, aplicarea unei taxe de congestie, precum şi crearea unui Fond pentru Aer Curat din care să fie finanţate proiecte menite să reducă nivelul de poluare din Bucureşti.
Conform documentului, măsurile propuse de APIA sunt menite să vină în completarea „Programului de stimulare a eliminării din traficul bucureştean a autovehiculelor cu grad ridicat de poluare, prin acordarea de eco-vouchere”, aprobat de Primăria Municipiului Bucureşti pe data de 26 iulie 2018.
„În baza expertizei de care dispunem, atât organizaţia, cât şi membrii săi, reprezentanţi ai constructorilor globali de autovehicule, considerăm că, dată fiind situaţia parcului auto municipal, realizarea acestor obiectivelor acestui Program necesită un pachet integrat de măsuri pe care le detaliem în prezentul Studiu”, se arată în document.
„Taxe municipale de poluare” este aplicabilă tuturor autoturismelor înmatriculate în Bucureşti. În acest sens, APIA susţine că o astfel de taxă locală poate avea un cuantum relativ mic, dar care să diferenţieze autoturismele în funcţie de nivelul lor de poluare. Sumele, odată colectate, ar urma să fie incluse în Fondul pentru Aer Curat, cu scopul de a fi utilizate pentru stimularea scoaterii din parcul municipal al vehiculelor vechi, dar şi pentru dezvoltarea transportului public durabil, precum mijloace de transport în comun „verzi”.
„Pentru a demonstra atât bucureştenilor, dar şi celor care intră în Capitală cu maşina că sumele colectate sunt folosite conform obiectivelor enunţate (ex.: reducerea nivelului de poluare) s-ar putea înfiinţa Fondul pentru Aer Curat în Bucureşti, acesta urmând să fie alimentat cu sumele corespunzătoare taxelor şi tarifelor detaliate la propunerile anterioare. Din acest fond vor putea fi finanţate proiecte, precum: dezvoltarea infrastructurii electrice sau de gaz natural comprimat în Bucureşti, parking hubs sau acordarea de vouchere pentru casarea maşinilor vechi”, notează sursa citată.
Specialiştii APIA propun, totodată, aplicarea unei „Taxe de congestie” tuturor autovehiculelor cu un grad ridicat de poluare, care nu sunt înmatriculate în Bucureşti, dar care circulă în Capitală. Această taxă ar urma să se aplice tuturor autovehiculelor (autoturisme, autovehicule de transport marfă) a căror normă de poluare este sub Euro 5, inclusiv, iar estimările ar fi că, în acest mod, se va reduce numărul maşinilor care afectează nu numai nivelul de poluare din Bucureşti, dar şi disponibilul de locuri de parcare.
„Impunerea unor taxe locale pentru intrarea în parcul municipal a autovehiculelor vechi/poluante sau taxe de traversare/staţionare pentru autovehiculele poluante (ex.: Euro 5 şi inferior) va aduce sume importante la bugetul administraţiei locale, sume ce pot fi folosite pentru susţinerea retragerii din parcul municipal a autoturismelor poluante sau realizarea de hub parkinguri, de genul ‘Park & Ride’ de la Străuleşti”, explică reprezentanţii APIA.
Conform calculelor acestora, veniturile anuale ce pot fi colectate la acest Fond ar urma să se ridice la aproximativ 120 de milioane de euro, raportate la numărul de autoturisme care intră în Bucureşti (circa 137.000), înmulţit cu o taxă medie de 3 euro/zi şi cu un număr de 300 de zile.
În condiţiile în care un recent sondaj realizat în mai multe state membre ale Uniunii Europene (UE) arată că două treimi dintre cetăţenii acestor ţări susţin restricţionarea accesului în centrul oraşelor a autovehiculelor cu emisii poluante ridicate (sub Euro 6), APIA propune realizarea unui sondaj similar şi în rândul bucureştenilor pentru a vedea dacă este susţinută o asemenea iniţiativă.