Administrației Naționale „Apele Române” analizează posibilitatea de a include în proiectele de amenajare a bazinelor cursurilor de apă bazinală și care sunt propuse spre finanțare europeană prin AXA 5-POIM propuneri legate de amenajarea torenților.
Astfel, se are în vedere montarea sau realizarea unor „baraje de control” care să funcționeze ca un sistem de reținere a resturilor de lemn, plastice și material aluvionar. Acest sistem are rolul de a reduce viteza apei și de a bloca curgerea în aval a acestora.
Resturile de masa lemnoasă sau deșeurile de plastic pot provoca blocaje la podurile aflate pe cursurile de apă. Această metodă este pusă în practică cu succes de țări ca Japonia, Elveția sau Austria.
În România, s-a încercat folosirea unui astfel de sistem similar în bazinul hidrografic Crișuri, pe Crișul Repede și pe Crișul Alb, în colaborare cu alte autorități. La nivelul bazinului hidrografic Someș-Tisa, s-a folosit un sistem de barare a plutitorilor, prin montarea unor baraje mobile.
Soluțiile furnizate de Apele Române în calitate de specialiști nu trebuie privite disparat, ci integrate într-o viziune de ansamblu în care toate autoritățile responsabile, atât în managementul inundațiilor, cât și cele responsabile în managementul deșeurilor, trebuie să colaboreze”, a declarat Ervin Molnar, director general A.N. Apele Române.
Potrivit ANAR, amenajarea torenților este o componentă care nu este dezvoltată suficient în Strategia de management a riscului la inundații. Aceasta s-a datorat multiplelor proprietăți de terenuri, precum din cauza lipsei de informații cu privire la situația lucrărilor sau a terenurilor.