Apel pentru evitarea producerii unui dezastru ecologic

Autoritatile harghitene au cerut, miercuri, ajutorul Ministerului Economiei si Finantelor pentru finantarea lucrarilor de consolidare a iazurilor de steril de la fosta mina de caolin din statiunea Harghita Bai, care ar putea ceda in cazul unor ploi abundente.

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Harghita a luat decizia miercuri de solicita sprijin de urgenta dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, ploile torentiale au produs ravene in digurile de sustinere a iazurilor de decantare.

Atat reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Harghita, cat si cei ai Garzii de Mediu recunosc ca riscul producerii unei catastrofe ecologice este foarte mare, daca in zona vor cadea ploi insemnate cantitativ.

Seful Garzii de Mediu, Abos Gabriel, spune ca in cazul unor fenomene meteo extreme cele doua iazuri se pot rupe si imensa masa de steril, de aproape 4 milioane de tone, poate sa o ia la vale. De aceeasi parere este si adjunctul sefului ISU Harghita, col. Eugen Braic, care a subliniat ca intr-o situatie de urgenta poate fi pus in pericol inclusiv orasul Miercurea Ciuc.

Col Braic a precizat ca inca de anul trecut s-a tras un semnal de alarma in legatura cu alocarea de resurse pentru reabilitarea iazurilor si ecologizarea zonei dar, deocamdata, nu s-a luat nicio masura. Prefectul Harghitei, Constantin Strujan, a declarat ca s-ar putea produce un dezastru ecologic doar daca ploile sunt extrem de abundente, dar nimeni nu poate garanta ca acest lucru nu se va intampla in perioada urmatoare.

"In ultimii ani am avut frecvent ploi cu debite de 100 litri pe metrul patrat si nimeni nu poate garanta ca acest lucru nu se va inregistra si la Harghita Bai", a spus Strujan.

Seful Exploatarii Miniere Harghita, Moise Flueras, a precizat ca situatia de la iazurile de decantare este monitorizata permanent si se intervine, daca sunt probleme minore, dar pentru consolidare si reabilitare este nevoie de o suma foarte mare de bani, de 35-40 milioane de lei.

Exploatarea de caolin de la Harghita Bai s-a deschis in anii ’50 si a fost inchisa in urma cu aproximativ patru ani. In 2006, s-a luat decizia, printr-o hotarare de Guvern, alocarii de fonduri pentru conservarea minei si ecologizarea zonei, dar banii nu au venit nici pana in prezent.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri