Apel la muzeele de științe să nu primească bani de la industriașii care neagă shimbările climatice

Un grup de cercetători și câteva organizații non-profit au publicat o scrisoare deschisă prin care cer muzeelor de știință și istorie naturală să rupă orice legătură cu frații Koch, industriași și contestatari ai schimbărilor climatice, informează Zmescience.com. Cei doi frați dețin Koch Industries, a doua cea mai mare companie privată din Statele Unite, și finanțează campanii de dezinformare în ce privește încălzirea globală și impactul omenirii asupra climatului planetei.

3675745124_5b90a3f6cb_z
Ghețar care se topește, în Jokuldalur, Islanda ©Chris Goldberg

„Când unii dintre cei mai mari contribuabili la schimbările climatice și finanțatori ai dezinformării despre știința climatică sponsorizează expoziții în muzee de știință și istorie naturală, ei subminează încrederea publicului în validitatea instituțiilor care sunt responsabile de transmiterea cunoștințelor științifice”, spune scrisoarea. „Această filantropie corporatistă vine la un cost prea mare”, mai adaugă semnatarii.

Scrisoarea nu numește o companie anume, dar îl evidențiază pe David H. Koch, care face parte din consiliul de administrație al Muzeului American de Istorie Naturală din New York și cel al Muzeului Național de Istorie Naturală Smithsonian și a investit milioane de dolari în aceste instituții.

Frații Koch au investit bani în încercarea de a arăta că schimbările climatice nu se întâmplă. În 2011, unul dintre studiile pe care l-au finanțat s-a întors împotriva lor: echipa de la Berkeley Earth Surface Temperature a descoperit o creștere semnificativă a temperaturilor globale asociată cu activitățile umane. De asemenea, ei doreau să modifice manualele școlare din Texas, astfel ca acestea să spună că nu știm ce cauzează schimbările climatice, în ciuda existenței unui consens științific de bază cu privire la această problemă.

Cei doi frați apar, de asemenea, ca donatori de top ai națiunii pentru o gamă largă de cauze și de politicieni liberal-conservatori, sprijinind și susținând de fapt o serie de experți de dreapta, cum ar fi Heartland Institute, care a asemănat cercetătorii în științe climatice cu criminali și teroriști. În timp ce multe muzee din lume au mare nevoie de finanțare în acest moment, acceptarea banilor de la grupuri cum ar fi frații Koch pare totuși să însemne un compromis prea costisitor.

Una e ca David Koch să dea bani pentru Lincoln Center sau Carnegie Hall, dar e cu totul altceva să sprijine un muzeu de știință sau istorie naturală, care are un rol important de jucat în cercetări și în educarea publicului pe tema schimbărilor climatice, cea mai mare amenințare cu care se confruntă umanitatea”, a declarat Eric Chivian, laureat al premiului Nobel și unul dintre semnatarii scrisorii. „Filantropia are rolul de a reduce la tăcere oricare dintre practicile donatorului, și chiar orice discuție critică a problemei”, mai spune.

Forbes a estimat, la sfârșitul anului 2014, că Charles și David Koch ocupă locurile șase și șapte în lista celor mai bogați oameni din Statele Unite, cu peste 40 de miliarde de dolari fiecare. Agenda lor a devenit din ce în ce mai clară în ultimii ani, iar vocea lor din ce în ce mai puternică, în special cu ajutorul a milioane și zeci de milioane de dolari cheltuiți pe filantropie.

În anii 90, David Koch a fost diagnosticat cu cancer. El a investit 66.7 milioane de dolari în Memorial Sloan-Kettering Cancer Center din New York și 100 de milioane de dolari în New York-Presbyterian Hospital, ca să ajute la înființarea centrului „David H. Koch”. Cu toate acestea, el și compania lui au luptat din greu împotriva reglementării formaldehidei, o substanță despre care se știe că e cancerigenă pentru om.

Muzeele se confruntă acum cu o decizie grea: primești banii „murdari” sau îți păstrezi integritatea dar ratezi zeci de milioane de dolari? Grupul cercetătorilor care semnează scrisoarea pledează pentru a doua variantă.

„În baza experienței noastre științifice și a grijii personale față de oameni și planeta noastră,  noi credem că singura cale etică e ca muzeele să rupă toate legăturile cu industria combustibililor fosili și cu finanțatorii care vor să provoace confuzii în ce privește schimbările climatice”, se arată în scrisoare la final.

Sursă foto: Flickr.com

 

Mai citește și:

Cercetări care neagă schimbările climatice, finanțate de industria energetică

Top 10 corporații acuzate că au adus prejudicii mediului înconjurător în 2014

spot_img

Ultimele știri