Apel la masuri concrete pentru eficientizarea cladirilor

Romania are nevoie de adoptarea unor masuri concrete care sa sprijine implementarea versiunii finale a Directivei privind Performanta Energetica a Cladirilor.

Aceasta este parerea membrilor Consiliului Roman pentru Cladiri Verzi (RoGBC) si organizatiei World Wide Fund Romania (WWF), se arata intr-un comunicat de presa.

RoGBC si WWF considera ca textul final al Directivei este mai putin ambitios decat cel votat de Parlamentul European in aprilie anul trecut, insa include prevederi care pot aduce beneficii majore.

Cele doua organizatii atentioneaza ca impactul pe care aceasta directiva l-ar putea avea asupra Romaniei, depinde intr-o pondere foarte mare de Guvern si Parlament.

Masuri aditionale

Trebuie adoptate o serie de masuri aditionale care sa duca la implementarea numeroaselor recomandari incluse in Directiva. Doar in acest fel poate fi valorificat potentialul de reducere al consumului energetic in cladiri pe care il are aceasta lege.

“Directiva recomanda Statelor Membre sa elaboreze instrumente financiare si fiscale pentru a sprijini implementarea masurilor care au ca scop reducerea consumului energetic in cladiri. Va fi o dovada de responsabilitate si de viziune din partea guvernelor ca, in perioada dificila pe care o traversam, sa directioneze investitii si masuri de sustinere catre acest sector a carui eficientizare va contribui la un cost mai scazut al vietii pentru cetateni si la furnizarea unor solutii pentru problema consumului de energie”, a declarat Luminita Tanasie – Director Program WWF Romania.

Noua Directiva Privind Performanta Energetica a Cladirilor

Marti a fost aprobat textul final al noii Directive Privind Performanta Energetica a Cladirilor in Parlamentul European urmand ca pana la sfarsitul lui iunie aceasta sa intre in vigoare si sa fie aplicabila in statele membre.

Noile reglementari pivind eficienta energetica in cladiri atrag atentia asupra multiplelor beneficii care ar putea rezulta dintr-o implementare corecta cum ar fi costuri mai scazute cu intretinerea pentru consumatori, crearea de noi locuri de munca, relansare economica.

Sectorul cladirilor este responsabil cu 40% din consumul de energie finala, insa potentialul de reducere al consumului in acest sector este intre 30%-80% utilizand tehnologiile deja existente pe piata.

Costurile asociate cu imbunatatirea eficientei energetice in cladiri nu reprezinta cheltuieli ci mai degraba investitii inteligente ce vor fi recuperate in viitor din scaderea consumului si a facturilor la energie.

Foto: Green Report

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri