Apel către bucureșteni pentru a împăduri voluntar un teren de lângă Lacul Morii

Un grup de bucureșteni cu spirit civic au inițiat o acțiune de împădurire voluntară și cheamă pe oricine dorește să vină să ajute în perioada 04-14 aprilie. Ei spun că plantarea copacilor vine ca răspuns direct la nepăsarea autorităților față de calitatea aerului, dar și a problemelor de mediu, în general, din Capitală.

Terenul se află lângă Lacul Morii, din sectorul 6, și are o suprafață totală de 200 de hectare. Acesta nu a fost pus la dispoziție de către Primărie, ci este revendicat de cetățeni. „Situația juridică a terenului este parțial cunoscută din presă, aceasta făcând obiectul disputelor între Primăria Municipiului București și Primăria Chiajna”.

Autorii inițiativei au transmis că vor solicita Primăriei Municipiului Bucureşti să clarifice natura proprietăţii terenului şi să genereze cadrul legal şi fondurile necesare pentru că Pădurea Bucureşti să existe.

„Scopul plantării este de a ne face să înțelegem că soluția tehnică pentru a combate eficient poluarea severă a aerului din București este o pădure. Pădurea București devine un filtru verde, biologic, care absoarbe noxele, elibereză oxigenul, transferă aerului umiditate atmosferică în lunile verii și prin evapotranspirația frunzelor anulează mirosurile provenite de la gropile de gunoi”, spun inițiatorii pe pagina de Facebook dedicată acestui eveniment.

Pentru ca „Pădurea București” să devină realitate ar fi nevoie ca 1 din 10 bucureșteni să vină să planteze un puiet. „Pădurea București devine un filtru verde, biologic, care absoarbe noxele, elibereză oxigenul, transferă aerului umiditate atmosferică în lunile verii și prin evapotranspirația frunzelor anulează mirosurile provenite de la gropile de gunoi”, arată autorii inițiativei.

Ce trebuie să știe cei ce doresc să participe la plantarea Pădurii București:

  1. Cei care doresc să participe la plantare trebuie să-şi aducă cazmale, mănuşi, apă şi puieţii
  2. Acțiunea este asumată individual de fiecare cetățean participant
  3. Nu există organizatori, ci doar cetățeni responsabili civic și implicați
  4. Distanța față de ceilalți arbori trebuie să fie de minim 3 metri
  5. Groapa sapata trebuie sa aibă 30x30x30 centimentri în dimensiuni, aproximativ înălțimea părții de metal a cazmalei.
  6. Pământul scos trebuie mărunțit înainte de a-l reașeza în groapa săpată
  7. Pământul din jurul puietului, după plantare trebuie tasat bine astfel încât să nu sun existe goluri la rădăcinile puietului plantat
  8. Plantează, documentează foto și postează pe pagina eventului – așa vom ști cu toții cât s-a plantat.
  9. Suprafața de teren pe care cetățenii plantează este o alegere personală și nu avem recomandări tehnice sau de natură juridică
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri