Asociatia Salvati Dunarea si Delta si Grupul media Green Report lanseaza astazi prima editie a ghidului "Voteaza pentru mediu" care evalueaza programele de guvernare ale principalelor partide politice pe criterii de protectia mediului. Ghidul va fi distribuit, incepand de astazi la sediile centrale ale partidelor, institutiile Guvernului si in alte puncte importante din Bucuresti.
In ghidul "Voteaza pentru mediu" au fost marcate cu verde pozitiile partidelor in favoarea protejarii mediului, cu rosu pe acelea care afecteaza mediul si cu portocaliu omisiunile sau refuzurile de a oferi pozitii oficiale. In prima editie a ghidului au fost evaluate 18 aspecte de mediu: gestionarea deseurilor, energia regenerabila, cladiri verzi, energie produsa din combustibili fosili, energie nucleara, transport, conservarea biodiversitatii, padurile, vanatoarea in ariile protejate, ecoturismul, renaturarea Luncii Dunarii, agricultura ecologica, organisme modificate genetic (OMG), educatie/constientizare, Rosia Montana, spatii verzi, protejarea apelor si protejarea solului. Varianta imprimata a ghidului a fost imprimata pe hartie ecologica. Varianta electronica este disponibila pe internet la www.salvatidelta.ro si www.green-report.ro.
"Acum, in prag de alegeri, este foarte important sa stim ce ne promit partidele politice, sa stim ce se va intampla cu votul nostru. Daca suntem preocupati de mediul inconjurator, daca ne pasa de natura, ghidul pe care l-am lansat astazi ne ajuta sa intelegem intr-un mod sintetic, vizual chiar, oferta politica a partidelor in domeniul politicilor de mediu: ce cred despre folosirea carbunelui pentru producerea de energie, vanatoare in ariile protejate, colectarea selectiva a deseurilor si alte probleme esentiale pentru calitatea mediului din Romania", a declarat Costel Popa, director Asociatia Salvati Dunarea si Delta.
"In vremuri in care schimbarile climatice si diminuarea resurselor naturale ne afecteaza pe toti, evaluarea angajamentelor partidelor politice pe criterii de protectia mediului nu trebuie sa para o actiune inedita. Rezultatul evaluarii este un tabel cu foarte mult verde. Este interesant ca un singur partid sustine folosirea cianurii la Rosia Montana, si un altul este singurul care nu sustine energia nucleara. Trebuie observat ca exista un front comun pentru rezolvarea problemei deseurilor si pentru reimpadurirea masiva a tarii. Cei interesati de protejarea mediului se pot adresa institutiilor competente ale Guvernului pe parcursul urmatorilor ani pentru a afla cum se deruleaza angajamentele din acest domeniu. Peste mai putin de patru ani vom reface acest ghid si vom vedea atunci cat verde a mai ramas", a spus, la randul sau, Gabriel Paun, director comunicare, grupul media Green Report.