Aparatorii animalelor critica “practica medievala si cruda” a vanatorii de la Balc

Vanatoarea de la Balc este o “practica medievala, imorala si cruda”, avertizeaza Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor (FNPA).

“Vanatoarea nu poate fi sport sau un mod de a te recrea. Vanatoarea, la modul general, contravine moralei. Insa ceea ce se intampla anual la Balc contravine inclusiv principiilor elementare ale Codului de etica vanatoreasca”, sustine vicepresedintele Federatiei, Carmen Arsene.

Editia 2012 a evenimentului cinegetic din judetul Bihor este programata sa inceapa maine si sa dureze doua zile.

Vicepresedintele FNPA subliniaza ca Legea vanatorii nu permite impuscarea animalelor aflate in captivitate. Pentru a evita aceasta interdictie, a aparut “Ordonanta de Guvern 81/2004, fabricata in interes propriu de catre un politician, mare vanator al Romaniei” (aluzie la fostul premier Adrian Nastase), ordonanta care “da posibilitatea infiintarii unor crescatorii / complexuri cu unicul stop ca animalele sa fie recoltate”.

Cu toate acestea, Legea 205/2004 (Legea privind protectia animalelor), modificata si completata prin legea 9/2008, subliniaza ca “practicarea tirului pe animale domestice sau captive” este o forma de “cruzime fata de animale”. Un asemenea gest este considerat infractiune si este pedepsit cu inchisoare sau cu amenda penala si confiscarea animalelor.

In opinia FNPA, evenimentul de la Balc, de ucidere a unor animale inchise in tarc, nici macar nu reprezinta o vanatoare, ci “o simpla actiune de omorare prin impuscare a animalelor dintr-o ferma”.

Carmen Arsene a precizat pentru Green Report ca foarte putine tari ale lumii permit, prin legislatia lor, vanatoarea in tarc. Dar chiar si in tarile unde nu este interzisa, vanatoarea in tarc nu este practicata, intrucat “opinia publica se exprima foarte vehement”. Exceptia in acest caz o reprezinta Romania. Vanatorii straini vin in Romania ca intr-un “bordel cinegetic”, iar actiunea de la Balc reprezinta “o umilire a poporului roman”.

Carmen Arsene a precizat pentru Green Report ca in aceste zile FNPA pregatise si o actiune de protest impotriva vanatorii de la Balc, sub forma unui “lant uman” care sa blocheze intrarea pe domeniul de vanatoare. “Am renuntat la aceasta forma de protest din cauza actualelor evenimente sociale”, explica vicepresedintele FNPA.

Mihai Diac

Foto: www.oradea.net

Citeste si:

A inceput masacrul de la Balc

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri