Aparatele de aer condiţionat agravează poluarea atmosferică – studiu

Folosirea tot mai frecventă a aparatelor de aer condiţionat, mai ales pe durata verii şi a perioadelor cu temperaturi ridicate, agravează şi mai mult poluarea atmosferică, potrivit unui studiu publicat în revista PLOS Medicine.

Impactul este atât de mare, încât echipa de cercetători de la Universitatea Wisconsin-Madison din Statele Unite anticipează mai mult de o mie de decese suplimentare pe an, la jumătatea acestui secol, din cauza nivelurilor ridicate de poluare provocate de utilizarea mai intensă a combustibililor fosili pentru a răci clădirile.

Autorul principal al studiului, Jonathan Patz, de la Universitatea Wisconsin-Madison, a declarat că pe viitor, în perioadele de vară, când se preconizează ca valurile de căldură să devină mai frecvente şi mai intense, aerul condiţionat ‘va salva vieţi’. Totuşi, el a avertizat că utilizarea în creştere a aerului condiţionat depinde de energia derivată de la combustibilii fosili, iar poluarea atmosferică va provoca mai multe îmbolnăviri şi decese.

Clădirile rezidenţiale şi de birouri sunt cei mai mari consumatori de energie din Statele Unite, fiind responsabile de peste 60 % din cererea energetică a acestei ţări, unde s-a desfăşurat această cercetare. Studiul preconizează 13.000 decese suplimentare pe an provocate de nivelurile ridicate de particulele fine pe timpul verii şi 3.000 de decese suplimentare provocate de ozonul din Statele Unite la jumătatea acestui secol.

Majoritatea deceselor sunt atribuite unor procese precum emisiile de gaze şi de substanţe chimice emanate în atmosferă, care este deja afectată de creşterea temperaturilor. Totuşi, peste 1.000 dintre aceste decese vor fi provocate anual de o mai mare utilizare a aparatelor de aer condiţionat, având la bază energia produsă pe bază de combustibili fosili.

Rezultatele acestui studiu, potrivit echipei din Wisconsin, subliniază necesitatea de a schimba sursele de energie actuale cu unele sustenabile, precum energia eoliană şi cea solară, şi realizarea unor aparate de aer condiţionat mai economice din punct de vedere al consumului de energie.

spot_img

Ultimele știri