Apa uscata, solutie pentru combaterea schimbarilor climatice

Chiar daca pare o contradictie in termeni, apa uscata chiar exista, iar rolul ei s-ar putea dovedi crucial in lupta omenirii cu incalzirea globala. Cu ocazia unui colocviu anual al American Chemical Society, oamenii de stiinta britanici si-a prezentat ultimele descoperiri legate de aceasta substanta, relateaza MaxiSciences.

Formata in proportie de 95% din apa, apa uscata se prezinta sub forma unei pudre. Aceasta e compusa din picaturi de apa ”invelite” in siliciu, care devin o adevarata capcana pentru dioxidul de carbon.

Cercetatorul britanic Ben Carter si echipa sa de la universitatea Liverpool au descoperit ca aceasta substanta absoarbe de trei ori mai mult CO2 decat apa obisnuita. Alte gaze poluante generate de industrie ar putea fi la randul lor captate de apa uscata. Aceasta poate absorbi cantitati mari de metan si poate stocaastfel gazul natural. Daca in prezent metanul este transportat dupa ce e racit la minus 113 grade Celsius sau e supus la o presiune de 500 de bari, captarea sa in apa uscata poate fi facuta la doar minus 70 de grade.

Substanta extrem de promitatoare, apa uscata prezinta totodata avantajul de a putea fi folosita drept catalizator pentru accelerarea reactiei intre hidrogen si acidul maleic. Aceasta reactie produce acid succinic, o substanta care intra in procesul de fabricare al medicamentelor, al ingredientelor alimentare si in general al produselor de larg consum.

In prezent, cercetatorii incearca sa imbunatateasca pricesul de fabricatie al apei uscate pentru a o produce in cantitati mari.

Livia Cimpoeru
 

spot_img

Ultimele știri