Apa Mării Negre este sigură pentru îmbăiere, spune ministrul Mediului

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, spune că, din informaţiile pe care le are, apa Mării Negre este sigură pentru îmbăiere.

„În acest moment nu există niciun pericol. Am fost informat începând de la momentul producerii acestui fenomen, pentru că există un dispecerat în cadrul Ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor unde Agenţia de Protecţie a Mediului din judeţul respectiv, de cele mai multe ori, sau Garda de Mediu, comisariatul judeţean sau orice altă instituţie semnalează astfel de fenomene. Cred că important, pe de-o parte, este identificarea exactă a situaţiei, la fel cum, atunci când situaţia o impune, bineînţeles că obligaţia autorităţilor este aceea de a preveni şi de a comunica persoanelor care pot fi afectate pentru a se lua măsurile în timp real. Din informaţiile pe care le am astăzi nu există niciun pericol pentru turişti”, a spus ministrul Mircea Fechet.

Ministrul afirmă că vrea să delimiteze foarte clar disconfortul de o eventuală poluare

”În acest moment, din informaţiile pe care le am, apa Mării Negre este sigură pentru îmbăiere”, a subliniat Mircea Fechet.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a efectuat o vizită la staţia de monitorizare a sturionilor din Tulcea şi a participat la lansarea de puieţi de sturion în Dunăre.

”Mi-am început ziua în cadrul vizitei din județul Tulcea cu o întâlnire foarte bună în această dimineață, cu colegii din ARBDD. Am evaluat stadiul fiecărui proiect pe care îl implementăm și îl finanțăm din fonduri europene și cum putem face pentru a le accelera implementarea. M-am bucurat să fac o vizită și la Stația de monitorizare a sturionilor, pe care am construit-o din fonduri europene, în cadrul unui proiect finanțat prin POIM, unde am eliberat câteva exemplare de sturion în Dunăre. Sturionul este specie prioritară nu doar pentru Tulcea, nu doar pentru România, ci pentru întreaga Uniune Europeană. Garda Națională de Mediu tocmai ce a terminat un control tematic legat de combaterea braconajului piscicol. Sper ca la sfârșitul zilei să putem concluziona că toate proiectele evoluează așa cum ne dorim, că nu vom pierde banii europeni și că ne atingem obiectivul zilnic, acela de a ne asigura că Delta Dunării e într-o stare mai bună decât am găsit-o la început”, a adăugat oficialul.

Ministrul Mediului a continuat vizita din județul Tulcea cu inspectarea zonei Carasuhat/Mahmudia – zonă reconstruită ecologic în 2015, precum și a zonei unde, în 2023, s-a spart digul de protecție, apa a inundat zona agricolă și aceasta s-a renaturat.

Delta nu a făcut altceva decât să își recupereze propriile suprafețe. La nici un an de la inundare, zona a devenit un punct important pentru zone de cuibărit, biodiversitatea a explodat, la fel și populația piscicolă.

Mai mult, au apărut oportunități noi pe zona de turism, iar localnicii deja resimt avantaje pe toate planurile. Vom avea o dezbatere serioasă despre posibilitatea de a reconstrui ecologic întreaga zonă. Populația locală, însă, trebuie să aibă ultimul cuvânt.

 

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri