Apa aflata la adancimi mari sub pamant adaposteste dioxidul de carbon de milioane de ani si ar putea intr-o zi sa absoarba gazele cu efect de sera din atmosfera, pentru stoparea incalzirii globale, se arata intr-un studiu citat de Reuters.
Chris Ballentine, cercetator la Universitatea din Manchester, afirma ca in cazul in care geologia este potrivita depozitarea dioxidului de carbon este posibila la adancimi mari. Dupa localizarea depozitelor de apa de la adancimi mari, singura problema care ramane este siguranta acestui proces.
Tehnologia necesara, inca netestata pe scara larga, ramane foarte scumpa. Costurile pentru o centrala se pot ridica la un miliard de euro, iar o astfel de investitie se poate dovedi imposibila pentru o companie, fara sprijin exterior.
Echipa de cercetatori cu care a lucrat Chris Ballentine a analizat felul in care dioxidul de carbon se dizolva in apa si modul in care reactioneaza cu rocile, in apropierea unor campuri de gaze naturale din America de Nord, China si Europa. Acestea erau imbibate cu gaze cu efect de sera, produs in urma cu milioane de ani de eruptia vulcanilor. Ei au descoperit ca apa din subteran depozita cantitati masive din aceste gaze.
Chiar daca studii precedente aratau ca unele roci absorb carbonul, cercetatorii au demonstrat ca majoritatea rocilor nu au aceasta caracteristica. In schimb, datele publicate in revista Nature demonstreaza ca apa este cea care depoziteaza in siguranta CO2-ul.
Descoperirea vine in contextul in care oamenii de stiinta cauta metode prin care sa capteze si sa depoziteze in siguranta CO2-ul, responsabil pentru temperaturile in crestere, nivelul tot mai mare al apelor, seceta, inundatiile si valurile de caldura care afecteaza tot mai multe regiuni de pe planeta.
Foto: www.igougo.com