Apa curata, pana in anul 2018

Pana la sfarsitul anului 2018, localitatile din Romania trebuie sa fie integral racordate la statii de epurare si la sisteme de canalizare, au precizat specialistii prezenti astazi la conferinta pe tema “Controlul integrat al poluarii cu nutrienti”. Proiectul are ca scop constientizarea publicului si a autoritatilor locale cu privire la riscurile poluarii cu nitrati si promovarea unor masuri de reducere a acestui fenomen.

“Termenul final de conformare la Directiva europeana privind epurarea apelor uzate a fost stabilit pentru Romania la data de 31 decembrie 2018”, a precizat conf. dr. Florian Grigore, de la Universitatea Ecologica din Bucuresti. Din acest motiv, “in perioada anilor 2015 – 2018, trebuie sa construim sute de statii de epurare noi, in toate orasele”, a explicat prof. univ. dr. Vladimir Rojanschi, prorectorul Universitatii Ecologice.

Potrivit datelor furnizate de Administratia Nationala Apele Romane, in acest moment populatia Romaniei are un grad de racordare la rețele de canalizare de 56,96 la suta si un grad de racordare la statii de epurare de 45,57 la suta.

Florian Grigore a explicat, pentru Green Report, ca legislatia europeana impune atingerea gradului de suta la suta in privinta racordarii la statii de epurare. „Dar ca sa functioneze statia de epurare, ai nevoie si de retea de canalizare, astfel ca trebuie sa construim si retele de canalizare”, subliniaza Florian Grigore. In opinia acestuia, Romania nu va fi capabila sa atinga obiectivul de racordare de suta la suta, pana la sfarsitul anului 2018, intrucat autoritatile locale nu vor fi capabile sa obtina fondurile necesare.

In cazul nerealizarii obiectivului impus de legislatia europeana, pentru Romania vor fi doua posibilitati. Prima va fi aceea de a suporta sanctiuni din partea Comisiei Europene. A doua varianta va fi aceea de a negocia o amanare a termenului limita, dincolo de anul 2018, considera conf. dr. Florian Grigore.

Mihai Diac

Foto: www.argesexpres.com

spot_img

Ultimele știri