Anumite zone din jurul centralei de la Fukushima vor ramane evacuate timp de cateva decenii

Presa japoneza a anuntat, luni, ca anumite zone de langa centrala nucleara avariata de la Fukushima vor ramane evacuate „probabil timp de mai mute decenii”, relaetaza AFP citata de Mediafax.

Premierul Naoto Kan va vizita sambata regiunea el urmand sa-si prezinte scuzele locuitorilor evacuati imediat dupa accidentul din 11 martie, provocat de cutremurul urmat de uriasul tsunami. Naoto Kan a anuntat ca va demisiona la sfarsitul lunii.

Accesul in zonele de pe o raza de trei kilometri in jurul centralei Fukushima Daiichi, va ramane interzis "pentru o lunga perioada, poate cateva decenii", a anuntat cotidianul Yomiuri, cel mai important din Japonia, care a citat o sursa guvernamentala neidentificata.

Terenurile contaminate ar putea fi achizitionate de guvernul japonez de la locuitori pentru a depozita temporar pe ele deseuri radioactive, inclusiv moloz si noroi contaminat de la uzina atomica, a adaugat cotidianul japonez.

Informatiile nu au fost dezmintite de Yukio Edano, purtatorul de cuvant al Guvernului. "Nu pot sa neg faptul ca poate fi dificil pentru locuitorii anumitor regiuni sa revina acasa dupa o lunga perioada. imi pare foarte rau pentru acest lucru", a spus el.

Criza nucleara de la Fukushima, cea mai grava din ultimii 25 de ani, de la accidentul de la Cernobil, a silit autoritatile sa decreteze o zona obligatorie de evacuare pe o raza de 20 de kilometri in jurul centralei.

De cinci luni, peste 85.000 de persoane traiesc in centre de primire sau locuinte din prefabricate, fara a sti daca se vor putea intoarce candva acasa.

Conform unor analize efectuate recent de Ministerul stiintei si Tehnologiei in 15 dintre cele 50 de statii de observare instalate in interiorul acestui perimetru au fost detectate niveluri de cinci ori superioare limitei legale de 20 de milisievert pe an.

Tokyo Electric Power (TEPCO), operatorul centralei nucleare, a anuntat ca emisiile radioactive au scazut in mod simtitor de la accident si ca spera sa poata cobori temperatura combustibilului nuclear sub 100 de grade Celsius, pana in ianuarie.

Foto: Mirror.co.uk

Florin Tulbure

spot_img

Ultimele știri