Baia Mare, produce anual, aproximativ 40.000 de tone de gunoi menajer, au declarat luni operatorii din domeniul salubritatii.
Inginerul-sef al societatii publice Drusal – Baia Mare, Ioan Cardos a precizat ca cele 40.000 de tone de gunoi menajer care se arunca anual pe groapa de gunoi a orasului se compun din ambalaje din plastic, cartoane, dar si multe materiale de constructii rezultate din reparatia caselor sau apartamentelor.
"Majoritatea produselor noi achizitionate din magazine contin cutii sau ambalaje din carton. Desi exista cosuri speciale de depozitare a hartiei, plasticului si peturilor, unii oameni din comoditate arunca la gramada cu alte resturi menajere si aceste bunuri care ar putea fi reciclate. Odata cu extinderea constructiilor a aparut si moda abandonarii deseurilor rezultate, direct pe marginea drumului. A crescut semnificativ si mizeria rezultata din curatarea strazilor; crengi si resturi vegetale sunt aruncate de-a valma cu alte resturi, fapt ce de multe ori ingreuneaza munca angajatilor nostri", a precizat Ioan Cordos.
Potrivit aceleiasi surse, in urmatorii trei ani, cantitatea deseurilor menajere produse de populatie s-ar putea tripla la nivelul municipiului Baia Mare, comparativ cu ceea se arunca acum la tomberon.
Directorul societatii publice Drusal – Baia Mare, Valer Simon a spus ca in municipiul Baia Mare exista 17 puncte de colectare, de unde lunar se colecteaza 50 de tone de hartie si 10 tone de peturi.
"Deocamdata, selectia deseurilor nu e o afacere profitabila, pentru ca se primesc bani putini atat pe hartie, cat si pe peturi. Cred, totusi, ca in trei ani de zile, lucrurile vor intra pe un fagas normal, iar localnicii vor invata unde sa arunce hartia si peturile, nu in acelasi loc cu alte resturi menajere", a fost de parere Valer Simon.