Organizația Mondială a Sănătății a publicat un nou set de recomandări în ce privește folosirea antibioticelor în industria alimentară. Fermierii ar trebui să țină cont de ele dacă vor ca antibioticele să fie în continuare eficiente în medicina umană, avertizează OMS.
Noul set de recomandări ale scopul de reduce utilizarea inutilă a antibioticelor la animale, pentru ca cele folosite în tratamentele medicale de oameni să își păstreze eficacitatea.
80% din consumul total de antibiotice, în industria creșterii animalelor
În unele țări, aproximativ 80% din consumul total de antibiotice se află în sectorul animalelor și sunt folosite pentru a accelera creștea animalelor sănătoase, spun experții din cadrul OMS.
„Lipsa unor antibiotice eficiente este o problemă gravă de securitate în cazul izbucnirii unei epidemii bruște și mortale. Măsurile în acest sens trebuie să fie luate în toate sectoarele și sunt vitale dacă vrem să păstrăm lumea în siguranță și să stopăm valul de rezistență la antibiotice”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Potrivit OMS, la nivel global, 480.000 de persoane se îmbolnăvesc de tuberculoză rezistentă la multiple tratamente cu antibiotice, în fiecare an. Rezistența la medicamente începe să complice și lupta împotriva HIV și a malariei.
„Utilizarea excesivă și folosirea greșită a antibioticelor este un fenomen cunoscut atât în medicina oamenilor, cât și în cazul industria creșterii animalelor, spune Marc Sprenger, un cercetător din cadrul OMS.
Dar, spune directorul general al OMS, cantitatea de antibiotice utilizate în cazul fermelor depășește cu mult cantitatea utilizată în tratarea persoanelor în mai multe țări, inclusiv în SUA.
Autorii unui studiu amplu, publicat recent în The Lancet și citat de OMS, au concluzionat că măsurile care restricționează folosirea antibioticelor la animale au redus bacteriile rezistente la antibiotice, în cazul acestor animale, cu 39%.
Ce spune OMS
În cazul tratamentelor medicale pentru oameni, folosirea antibioticelor, atunci când nu este nevoie, crește rezistența la microbi. Acest lucru se întâmplă și în cazul animalelor.
Mai mult decât atât, bacteriile rezistente la antibiotice pot ajunge de la animale, crescute cu scopul de a fi consumate, la oameni, prin mâncare.
De asemenea, folosirea antibioticelor în creșterea animalelor ar trebui să fie strict interzisă pentru a le păstra acestora eficacitatea în consumul pentru oameni.
Trebuie menționat că, în ghidul citat, OMS folosește noțiunea de antibiotice referindu-se la toți agenții antimicrobieni folosiți în medicină. Potrivit FDA, agenții antimicrobieni sunt toate medicamentele care luptă împotriva mai multe tipuri de microorganisme, așa cum sunt: bacteriile, virusurile, fungii sau paraziții. Toate antibioticele sunt antimicrobiene, dar nu toți antimicrobienii sunt antibiotice.
Ce recomandă OMS
Atunci când este posibil, animalele bolnave ar trebui testate pentru a determina care este cel mai eficient antibiotic, și prudent de folosit, pentru a trata infecția respectivă.
De asemenea, antibioticele folosite în tratamentul pentru animale ar trebui selectate din lista de antibiotice pe care OMS a denumit-o „mai puțin importantă” pentru sănătatea umană, și nu de pe lista celor clasificate ca fiind „cele mai importante, de importanță critică”. Cele din urmă sunt de obicei ultima măsură sau ar trebui să reprezinte un tratament limitat.
Experții OMS spun că alternativele la antibiotice ar putea fi o igienă mai bună, un sistem de vaccinare mai eficient și schimbări în ceea ce privește practicile de creștere ale animalelor.
Din 2006, UE a interzis folosirea antibioticelor pentru stimularea creșterii animalelor.
Citește și: Un sfert din apa dulce a Terrei, în pericol