Schinduful, denumit planta tineretii sau cunoscut si sub numele de fan grecesc ori, regional, molotru, pare a fi vinovat de raspandirea contaminarii cu E.coli in Franta si Germania, potrivit autoritatilor europene in domeniul sigurantei alimentare.
“Referitor la cazurile de Sindrom Hemolitic Uremic inregistrate in Franta si Germania, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) si Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC), printr-o evaluare a riscului realizata in cooperare au concluzionat ca germenii plantei schinduf constituie cea mai probabila legatura dintre cele doua focare de contaminare cu E.coli”, se arata intr-un comunicat de presa al ANSVSA.
Cele doua autoritati europene au demarat investigatiile, avand ca ipoteza de baza considerarea germenilor de plante ca sursa de contaminare, in special cei ai plantei schinduf, care sunt frecvent comercializati si consumati in amestecuri de salate.
“Sub acest aspect, se face recomandarea ferma de a nu se consuma germeni de plante sau seminte incoltite in forma cruda, in salate, ci doar bine gatite”, se mai arata in documentul ANSVSA.
Ancheta epidemiologica, aflata in desfasurare, este orientata pe mai multe aspecte: identificarea sursei de contaminare, trasabilitatea alimentelor suspicionate, avertizarea medicilor si recomandari pentru populatie.
Schinduful sau planta tineretii, cu flori albe-liliachii si seminte mici, de culoare cafenie, creste si la noi, in special in judetele Constanta si Braila.
De obicei schinduful se cultiva, dar, in unele zone s-a salbaticit, creste spontan, mai ales acolo unde are caldura suficienta.
Citeste si: Schinduful sau planta tineretii, acuzat de epidemia E.coli