Inspectorii sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor verifica, in perioada 28 aprilie – 1 mai, restaurante, magazine, cofetarii, cantine, cabane, cluburi, pensiuni ori spatiile special amenajate pentru petrecerea minivacantei de 1 Mai, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
Acestia vor controla modul in care operatorii economici respecta normele si cerintele de igiena referitoare la depozitarea, manipularea si expunerea alimentelor pentru comercializare, pentru a preveni aparitia unor toxiinfectii alimentare.
“Vom veghea ca romanii sa se bucure de aceasta vacanta si vom actiona astfel incat sa prevenim eventuale incidente neplacute, si aici ma refer la toxiinfectiile alimentare”, a declarat Radu Roatis, presedintele ANSVSA.
“Cele mai multe cazuri de toxiinfectii alimentare se inregistreaza vara, caldura favorizand multiplicarea bacteriilor patogene in alimente.Toxiinfectiile alimentare sunt boli infectioase acute, cu manifestari in principal digestive, aparute dupa ingestia de alimente care contin germeni patogeni si toxinele lor in cantitate mare”, a declarat, pentru Green Report, Mariana Dumitru, medic de familie.
Alimentele cel mai frecvent implicate in producerea toxiinfectiilor alimentare sunt ouale si preparatele din oua, laptele si preparatele din lapte, carnea si preparatele din carne, iar manifestarile apar in maximum 72 de ore dupa ingestia alimentului posibil infestat.
Numarul de telefon al call center-ului ANSVSA este 0800 826 787 si poate fi apelat gratuit de catre cetateni, din orice retea de telefonie, pentru a sesiza nereguli in domeniul sigurantei alimentelor.