„Energiile verzi vor creste facturile la electricitate cu 33% pana in 2017”, a declarat Radu Regman, directorul diviziei de energie regenerabila din cadrul ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei).
Declaratia a fost facuta in cadrul unui seminar pe tema energiei, organizat astazi la Bucuresti de Ziarul Financiar.
Ca urmare a schemei de ajutor de stat pentru energia regenerabila, pretul de productie al electricitatii in Romania ar putea creste inca de anul acesta cu 5-7%, conform reprezentantului ANRE.
"Impactul in pretul energiei al certificatelor verzi va fi în acest an de 5-7%, de la nivelul actual de 45-47 euro pe MWh", a precizat Radu Regman.
Pe de alta parte, Mihai David, reprezentantul companiei Hidroelectrica, a sublinat ca ritmul de dezvoltare al sectorului energiei verzi depinde foarte mult de capacitatea populatiei de a o cumpara.
”Cheia acestui sector sta in buzunarul cetateanului roman si in capacitatea lui de a suporta pretul acestei energii verzi”, a explicat David.
Potrivit unei estimari a ANRE, influenta surselor regenerabile in pretul final al energiei a crescut constant in ultimii ani. Astfel, daca in 2005 era de 2 bani pe MWh, iar in 2009, de 1,21 lei, anul trecut a ajuns la 2,85 lei. Bugetul total, acordat in cadrul schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea productiei de energie regenerabila, este de 10,5 miliarde euro pana in anul 2031.
Anul trecut, ANRE estima ca, pana in anul 2020, in Romania se vor instala aproape 5.000 MW, din care cea mai mare parte (aproximativ 60%) vor proveni din proiectele de energie eoliana.
Totusi, situatia investitiilor este inca incerta, in conditiile in care Legea 220/2008 republicata, privind promovarea energiei din surse regenerabile, asteapta aprobarea Comisiei Europene, care ar putea veni in luna iunie a acestui an. Pana in anul 2020, Romania trebuie sa-si indeplineasca tinta asumata in fata Comisiei Europene, de 24% energie produsa din surse regenerabile.
Romania, o locatie strategica pentru energia eoliana
Tara noastra este deja o locatie strategica pentru investitiile in parcurile eoliene, avand in vedere ca numai anul trecut s-au instalat peste 400 de MWh. Declaratia ii apartine Danei Duica, directorul executiv al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana.
Ea a spus ca „Romania este pe locul trei in Europa” in acest sens, deoarece majoritatea tarilor europene nu mai au la dispozitie pamantul necesar instalarii turbinelor, si acum incep sa se indrepte catre ape.
Mai mult, dupa cum se stie, in Dobrogea, la Fantanele si Cogealac, se construieste cel mai mare parc eolian din Europa. Parcul eolian CEZ de la Fântânele și Cogealac va cuprinde 240 de turbine cu o înălțime de 100 m și o capacitate de 2,5 MW fiecare.
„La Fantanele exista deja 300 MW de energie eoliana, inca din 2010. Se lucreaza la alti 300 MW, speram ca in doua saptamani sa demaram lucrarile, astfel incat in 2012 sa punem in functiune diferenta”, a declarat Adrian Borotea, director afaceri corporatiste la compania CEZ, prezent si el la seminarul pe tema energiei de azi.