ANPM obtine puteri depline asupra avizelor de mediu

Agentia Nationala de Protectia Mediului va primi dreptul de a suspenda si anula avizele de mediu emise de agentiile regionale si de cele judetene.

Desi sunt subordonate ierarhic ANPM, agentiile regionale si judetene beneficiau pana acum de autonomie in acordarea avizelor de mediu.

Anuntul privind cresterea autoritatii centrale a ANPM a fost facut, luni, de ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb. Ministrul a precizat ca a fost elaborat un proiect de Ordonanta de Urgenta in acest sens, care urmeaza sa fie inaintat Guvernului, spre aprobare, in prima sedinta din aceasta saptamana.

La randul sau, presedintele ANPM, Mihail Faca, a precizat, pentru Green Report, ca sporirea atributiilor centrale nu trebuie privita ca o scadere a autonomiei structurilor din teritoriu. “Se urmareste o comunicare mai stransa. Va fi o mai mare raspundere pentru presedintele ANPM”, a explicat Mihai Faca.

Declaratiile asupra acestui subiect au fost oferite in cadrul unei dezbateri pe tema microhidrocentralelor, organizata ieri dupa-amiaza la sediul Ministerului Mediului si Padurilor. Intalnirea a fost organizata de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis si Asociatia Salvati Dunarea si Delta, in parteneriat cu Ministerul Mediului.

Invitatii au avut, in general, aceeasi opinie, legata de faptul ca microhidrocentralele pot afecta negativ apele Romaniei, iar din acest motiv cererile de realizare a noi investitii in domeniu trebuie analizate foarte atent, inainte sa fie aprobate. Marele risc al amenajarilor hidroenergetice este distrugerea florei si faunei in apele curgatoare ale Romaniei.

Liviu Mihaiu: "Nicio forma de energie regenerabila nu e curata suta la suta"

“E vorba de 300 de rauri montane si de 500 de MHC. Toate, sau majoritatea lucrarilor s-au realizat fara un acord de mediu valabil si fara avizele necesare intr-un sit Natura 2000. Cu complicitatea autoritatilor care dau acord de mediu retroactiv”, a avertizat presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta, Liviu Mihaiu. Pe de alta parte, acesta a sustinut ca “trebuie facuta o evaluare la nivel national asupra energiilor regenerabile. Niciuna dintre ele nu e curata suta la suta. Nici eolienele, nici fotovoltaicele. Dar microhidrocentralele sunt cele mai horror dintre toate”.

Drept caz concret, s-a discutat programul de constructie de MHC pe raurile din judetul Arges (foto), in situl Natura 2000 Muntii Fagarasului. “Acest acord de mediu a fost eliberat nejustificat de Agentia Regionala de Protectia Mediului Pitesti”, a declarat Rovana Plumb.

Avize de mediu dupa modelul Certej

Chiar si in aceasta situatie, pana la sporirea autoritatii ANPM, organele centrale ale Ministerului Mediului nu pot actiona eficient. “Dupa cum am constatat si in cazul Certej, noi nu avem in acest moment nicio cale administrativa de a dispune o suspendare sau o anulare. Numai prin instanta”, a explicat ministrul Mediului.

Rovana Plumb a facut astfel o comparatie intre proiectul minei de aur de la Certej (judetul Hunedoara) si proiectul microhidrocentralelor din judetul Arges.

In cazul Certej, avizul de mediu fusese eliberat de Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Timisoara. Ulterior, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului a depus la Tribunalul Bucuresti cererea de constatare a nulitatii acordului de mediu pentru proiectul minier Certej.

Mihai Diac

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

Ministrul Mediului inspecteaza microhidrocentralele din Arges

Microhidrocentralele din Fagaras au primit acordul de mediu actualizat

Soarta minei de la Certej se decide la tribunal

 

spot_img

Ultimele știri