Reprezentanții Agenției Naționale pentru Protecția Mediului au inițiat modificarea legislației referitoare la acordarea autorizațiilor de mediu, în urma unor sesizări din partea operatorilor economici. În acest moment, există proceduri diferite pentru obținerea lor, în funcție de județul în care se face solicitarea.
Președintele ANPM, Toma Florin Petcu, a explicat de ce este necesară modificarea legislativă:
Există diferențe între procedurile de autorizare. Am sesizat acest lucru din discuțiile cu responsabilii din agențiile județene și cu operatorii economici. Procedura trebuie reglementată foarte clar. Să nu mai lăsăm aceste mici aspecte și portițe la dispoziția cuiva care poate să o dea într-un fel sau în altul.
Chiar dacă autoritățile încearcă stabilirea unor reguli comune, acest lucru s-ar putea dovedi dificil de realizat, potrivit Președintelui ANPM:
Încercăm să ajungem la ceva cât mai unitar, cu toate că va fi foarte greu să ai o procedură unitară, întrucât contează foarte mult și activitatea unde autorizezi: una este să autorizezi o activitate în zonă de munte și alta e să autorizezi în zona de câmpie, alta este într-o arie protejată sau la limita unei arii protejate.
Pe lângă uniformizarea procedurilor, se va modifica și modul de autorizare, conform Directorului General al Direcției Controlului Poluării și Evaluării Impactului din cadrul Ministerului Mediului, Dorina Mocanu:
Nu vom mai reglementa pe coduri CAEN, ci vor fi autorizații pe tipuri și categorii de activități, așa cum sunt ele prevăzute în acest moment în anexa 1 și 2 din Hotărârea 445 (Hotărârea nr. 445/2009, privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului, n.r.). Astfel, evităm toate discuțiile legate de necesitatea de a trece unul sau două, mai multe sau toate codurile CAEN. Se va reglementa activitatea de bază.