Animalele semisalbatice din Delta impiedica impaduririle

Actiunile de impadurire din judetul Tulcea sunt amenintate de animalele tinute in stare de semisalbaticie, padurarii amenintand cu demisiile, daca vor fi obligati sa faca plantari in zone in care numarul acestora este foarte mare, anunta Agerpres.

Directorul tehnic al Directiei Silvice Tulcea (DST), Catalin Iordachescu, a declarat ca platarile de arbori efectuate in 2008 in zona Mahmudia au fost afectate grav de animalele crescute in stare de semisalbaticie.

"Am ajuns in situatia in care padurarii vor sa isi depuna demisia daca le impunem sa planteze arbori in locuri in care numarul animalelor fara stapan este foarte mare. Suntem intre ciocan si nicovala. Codul Silvic ne impune ca in termen de doi ani de la taiere sa plantam la loc, dar la Papadia, de exemplu, animalele ne inconjoara", a afirmat directorul DST. El a mai spus ca in aceste conditii, programul de impaduriri pe o suprafata de 2.900 de hectare din judet risca sa fie afectat, paznicii fondului forestier fiind amenintati de proprietarii animalelor. Primarul comunei Mahmudia, Gherghina Vramulet, a confirmat situatia prezentata de directorul tehnic al DST.

"Practic, aceste animale sunt ca o boala si pentru sateni si pentru fondul forestier. Noi am acordat tot sprijinul pentru a scapa de aceste animale, dar caii, de exemplu, nu pot fi vanduti pentru ca sunt bolnavi de anemie infectioasa", a spus Vramulet.

Amintim ca problema animalelor crescute in stare de semisalbaticie in Delta Dunarii a fost ridicata in repetate randuri in timpul sedintelor autoritatilor tulcene, in vederea solutionarii acesteia DSVSA achizitionand in urma cu cativa ani tarcuri mobile pentru acestea si combustibilii necesari activitatii de prindere a animalelor. Programul intocmit la vremea respectiva la initiativa DSVSA a fost stopat insa din cauza inexistentei unei firme care sa isi ofere serviciile pentru prinderea acestor animale.
Foto: Flickr

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri