Animalele salbatice de la circ, penitenta pe viata in numele distractiei (VIDEO)

Un an de antrenamente dificile si viata claustrata in menajerie pentru doar 10 minute de spectacol. Este soarta leilor, tigrilor, ursilor camilelor, leilor de mare, zebrelor, maimutelor sau elefantilor din circuri, dresati sa adopte pozitii nefiresti si sa execute numere uneori periculoase numai pentru a distra publicul, in mare parte compus din copii.

Cu ocazia desfasurarii, la Bucuresti, a Festivalului International de Arta a Circului (FIAC), organizatia Vier Pfoten Romania atraga atentia ca mii de animale salbatice continua sa fie supuse unor antrenamente si conditii de trai dificile in circurile din Europa, in lipsa unor reglementari clare menite sa puna capat acestor practici.

Trei circuri – din Romania, Ucraina si Suedia – se intrec in aceste zile, la Bucuresti, pentru cucerirea trofeului “Leul de Aur” oferit de FIAC, juriul avand in componenta si copii. Acestia se amuza la vederea elefantilor sau a focilor puse sa execute tot felul de giumbuslucuri in arena, fara a avea insa discernamantul necesar pentru a intelege ce se ascunde in spatele acestor numere cu animale.

”Mii de copii sunt expusi spectacolelor de circ cu animale salbatice, ei fiind in general principalii spectatori. Acest demers al parintilor si educatorilor nu are in sine nimic educational. Un leu sta inchis 20 de ore intr-o cusca de 12 metri patrati, iar elefantii sunt tinuti legati in lanturi intre 12 si 23 de ore. Lumina puternica si aplauzele sunt de fapt factori de stres pentru animalele pe care le vedem in arena. Acestea sunt informatii pe care nici parintii si nici profesorii nu le ofera copiilor inainte de a-i expune spectacolelor de circ. Romania are nevoie de o legislatie care reglementeze respectul pentru viata animalelor salbatice de la circ”, a declarat Veronica Tulpan, coordonator al campaniei Vier Pfoten ”Stop It! Fara animale salbatice in circuri”.

Potrivit Vier Pfoten, spre deosebire de acrobati, animalele salbatice nu vor avea niciodata posibilitatea de a alege sau nu implicarea lor in numerele de dresaj. Tocmai de aceea recomanda varianta circurilor cu spectacole performate exclusiv de oameni, aceasta fiind o tendinta la nivel mondial.

Pedepse crude si transport in custi pe mii de kilometric

Fata nevazuta a circului ramane intotdeauna departe de privirile spectatorilor, accesul la orele de dresaj ori in menajerii fiind interzis oricarei persoane ce vine din afara. Animalele sunt tinute in lanturi, transportate in conditii improprii si fortate sa faca lucruri pe care nu le-ar face niciodata in natura. Sufera tulburari grave de comportament, au o sanatate precara, sunt subnutrite si, de cele mai multe ori, nu sunt corect sau deloc ingrijite daca se imbolnavesc.

In Europa exista inca sute de circuri ambulante care se plimba din oras in oras, transportand in conditii chinuitoare, pe distante de mii de kilometri, o ”recuzita” vie compusa din animale care nu pot trai normal decat in natura.

Habitatul unui leu, spre exemplu, se desfasoara pe o suprafata de circa 400 de km2, echivalenta cu dublul suprafetei orasului Bucuresti. In circuri, Regele Animalelor are la dispozitie doar cativa metri patrati, iar instinctele sale de vanatoare si alergare sunt complet reprimate prin metode coercitive.

Elefantii asiatici, des folositi in circuri desi sunt specie protejata, isi petrec viata legati cu lanturi, neavand dreptul la plimbare, inot sau contactul cu alte animale. Mijloacele de antrenament implica adesea pedepse fizice crude, folosind asa numitul carlig pentru elefanti. Trucurile nefiresti, precum asezatul pe picioarele din spate sau in cap, dauneaza pachidermelor si le cauzeaza in timp probleme de sanatate (vezi fotografiile atasate).

Animalele marine sunt transportate cel mai adesea in vagoane cu piscine neincapatoare, in care nu-si pot manifesta nevoia nativa de miscare si nu pot trai in structura sociala tipica de grup mare.

In prezent, la nivel european nu exista o interdictie comunitara privind folosirea animalelor salbatice in circuri, dar se depun eforturi in acest sens. Unele tari, precum Austria si Bulgaria, au interzis total aceasta practica, altele au impus o lista restrictiva a animalelor care pot fi dresate in circuri, insa unele state precum Romania nu au nici o reglementare specifica pentru bunastarea animalelor din circuri.

Vier Pfoten va prezinta ca exemplu edificator o inregistrare cu elefantii circului Scott din Suedia, realizata la inceputul acestei saptamani, la Bucuresti. Elefantii sunt filmati in afara spectacolului, in timp ce stau legati cu lanturi si se chinuie sa se intinda dupa iarba.

Acestea sunt doar cateva exemple menite sa arate ca inchiderea animalelor salbatice in circuri este incompatibila cu standardele minime de tinere in captivitate.

Vier Pfoten isi exprima speranta ca spectatorii sa ia in considerare aceste aspecte inainte de a hotari sa cumpere bilete la un spectacol de circ cu animale salbatice, cu precadere atunci cand vor sa ofere copiilor cateva ore de distractie nevinovata.

Foto: Vier Pfoten/Marius Coman

Citeste:

FNPA: "Fara animale salbatice in circurile ambulante!"

Animalele din circuri exerseaza si 1 an pentru 9 minute de spectacol

Zoo Tripoli: Cimpanzeul Bosko, victima de razboi

Exclusiv: Medicii de la Vier Pfoten salveaza de la moarte animalele de la Zoo Tripoli (VIDEO)

Fotoreportaj: Zoo Tripoli, sub asediul gloantelor si al foamei

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri