Animalele din circuri exerseaza si 1 an pentru 9 minute de spectacol

Trei circuri renumite se intrec in aceste zile la Bucuresti pentru cucerirea trofeului “Leul de Aur” in cadrul Festivalului International de Arta a Circului (FIAC).

Vestea este buna, mai ales pentru copii, care se amuza teribil la vederea elefantilor sau a focilor ce fac tot felul de giumbuslucuri in arena.

Fata nevazuta a circului ramane insa departe de privirile spectatorilor, accesul la orele de dresaj ori in menajerii fiind interzis oricarei persoane ce vine din afara circului.

“Green Report” a incercat totusi sa patrunda dincolo de arena, dar raspunsul primit la solicitarea de a vizita menajeria, facuta conducerii Circului Globus Variete Bucuresti, a fost un refuz.

In schimb, staff-ul Circului Globus, organizatorul festivalului, a dat toate asigurarile in privinta starii de sanatate a tuturor animalelor, intrate sau nu in competitie, cat si a conditiilor in care acestea sunt cazate, si in perioada FIAC, fie ca apartin circului roman ori celorlalte 2 circuri nationale, venite din Ucraina si Suedia.

Menajeriile, inaccesibile publicului

“Menajeria Circului Globus nu poate fi vizitata, animalele pot fi vazute doar in spectacole. Ele au un program si sunt supravegheate permanent de medici veterinari, dresori sau ingrijitori. Cat despre conditiile in care traiesc, acestea sunt asigurate, conform stanadardelor, in cei 11.000 de metri patrati, suprafata pe care se intinde menajeria”, a declarat Cornelia Popescu, purtator de cuvant al Circului Globus.

Cornelia Popescu a mai spus ca animalele din circ sunt hranite corespunzator, au piscine, locuri de relaxare, cat si un program bine stabilit, de odihna sau dresaj.

“Unele dintre animalele noastre exerseaza si 1 an pentru a aparea 9 minute in spectacol. Programul lor este hotarat de catre dresor, impreuna cu medicul veterinar, in functie si de dipozitia fiecarui animal, deoarece si ele, ca si oamenii, au momente mai bune sau mai proaste”, sustine purtatorul de cuvant al Circului Globus.

"Circul nu e gradina zoologica"

„Animalele care au venit din Ucraina si Suedia, pentru festival, au certificate de sanatate, autorizatii de transport, altfel nu ar fi primit permisiunea sa intre in tara, iar in perioada FIAC sunt asistate, deopotriva, de medici veterinari proprii, cat si de medici romani”, subliniaza PR-ul Circului Globus.

Dincolo de aceste asigurari, interdictia de a vizita animalele-artisti ramane valabila si pentru circurile nationale din Ucraina si Suedia, instalate vizavi de Parcul Drumul Taberei si, respectiv, in Parcul Titan.

Circul National din Ucraina, aflat si el in competitie pentru „Leul de Aur”, a adus la Bucuresti lei de mare (o specie de foci), camile, un iac si elefanti indieni. Animalele salbatice, cazate in custi, ferite de ochii curiosilor, pot fi vazute, la fel ca la Globus, doar in spectacol.

“Circul nu e gradina zoologica, in consecinta animalele nu pot fi vizitate in custi. Copiii, daca vor sa vada mai de-aproape lei sau elefanti, pot merge la Zoo”,  explica una dintre angajatele Circului Globus, prezenta in incinta Circului National din Ucraina, aflat pana pe 1 octombrie in Bucuresti.

Leii de mare, negri ca taciunele, adusi in camioane de la Kiev la Bucuresti, intra in arena in aplauzele copiilor, fac tumbe, iar pentru asta primesc in dar, de la dresorul ucrainean, peste. Iar elefantii indieni sunt rasplatiti cu felii de paine pentru gratia cu care isi poarta pe spate dresorii.

Si in Parcul Titan, unde se desfasoara spectacolele circului din Suedia, sute de copii urmaresc cu incantare jonglerii, numere de magie, dresura de cai pursange arabi, lei de mare si elefanti.

Vier Pfoten, impotriva animalelor in circuri

Exista insa si oameni care nu gusta circul, din cauza faptului ca in arena sunt aduse animale salbatice, ce au  fost supuse dresajului. Cei mai multi dintre ei sunt adepti ai organizatiilor de protectie a animalelor si sustin dreptul necuvantatoarelor de a trai in mediul lor natural, si nu in circuri.

„Dresajul in circuri are loc, in general, in spatele usilor inchise si exista o ingrijorare generala fata de lipsa de transparenta in privinta metodelor folosite. Investigatiile neoficiale au pus in vedere cazuri de animale maltratate.In Europa sunt peste 1.000 de companii de circ, cele mai multe incluzand numere cu animale in programul lor. Se estimeaza ca sunt in jur de 90 de elefanti in circurile din Germania si 400 de feline mari doar in circurile din Franta”, spune Veronica Tulpan, coordonator proiecte nationale, Vier Pfoten Romania.

Organizatia a initiat in urma cu peste 2 ani campania „Fara animale salbatice in circuri”, al carei scop este semnarea unei petitii de catre persoanele care sunt de acord cu interzicerea numerelor de dresura in circuri.

"Circul, departe de pretentiile unei lumi moderne"

Ministrul Mediului din Marea Britanie, Caroline Spelman, anunta  public in urma cu cateva luni ca va da o lege prin care sa fie interzise animalele salbatice in circuri pe intregul teritoriu al tarii, potrivit publicatiei „The Express”. Hotararea a venit in urma unui incident cu un elefant batut de un dresor roman in timpul unui spectacol de circ din Anglia.

Caroline Spelman a mai spus la acea vreme ca fortarea elefantilor, tigrilor, leilor sau camilelor sa faca giumbuslucuri in public, pentru bani, este un obicei care nu mai are nimic de-a face cu pretentiile unei lumi moderne.

In plus, a adaugat ministrul britanic al Mediului, transportul, care se face pe distante de mii de kilometri, in tirurile denumite „containere pentru salbaticiuni” , este deosebit de obositor si injositor.

Austria si Estonia, fara animale salbatice in circuri

In Uniunea Europeana, legea este destul de permisiva in privinta animalelor salbatice care ajung in circuri pentru a binedsipune spectatorii. Textul de lege face referire in mare parte la conditiile in care sunt transportate animalele exotice, lasand la latitudinea fiecarui stat stabilirea normelor cu privire la starea de sanatate a animalelor din circuri sau la conditiile in care acestea traiesc.

Pe teritoriul UE, Austria si Estonia sunt singurele tari care au interzis definitiv folosirea animalelor in circuri, urmate de Bulgaria care se afla intr-o perioada de tranzitie pana in 2015.


In Finlanda, elefantii, interzisi in arena

Si Danemarca interzice animalele salbatice in circ, insa cu unele exceptii: elefanti, lei de mare sau ratoni; in Finlanda sunt interzise maimutele, elefantii si crocodilii, iar Polonia amendeaza folosirea animalelor nascute in salbaticie pentru numerele de dresaj.

“Conditiile in care traiesc animalele salbatice la circ nu pot fi controlate si urmarite, iar Vier Pfoten considera ca suferinta animalelor folosite la circ poate lua sfarsit numai prin interzicerea legala a detinerii acestora in circuri”, crede Veronica Tulpan.

Mihaela Pavnutescu

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri