Studiu: tot mai multe animale devin nocturne pentru a evita prezența omului

Mamiferele diurne sunt din ce în ce mai active în timpul nopții din cauza activității umane, conform unui nou studiu.

©Burrard Lucas

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat 62 de specii din întreaga lume folosind date din 76 de studii precedente și au descoperit că atunci când oamenii sunt în preajmă, mamiferele sunt mai puțin active în timpul zilei și mai active în timpul nopții. Acest fenomen a fost observat și în speciile clasate deja ca nocturne.

Oamenii de știință au comparat datele legate de activitatea animalelor cu date despre activitatea umană, cum ar fi vânătoare, drumeții, construcția străzilor sau așezări urbane. Rezultatele arată că amploarea efectelor este diferită pentru fiecare specie, însă, în medie, niveluri ridicate ale activității umane duc la o creștere de 1.36 ori a activității nocturne. O creștere a activității nocturne a fost observată în 83% dintre măsurătorile realizate în cadrul studiilor analizate. Creșterea a fost observată indiferent de tipul de activitate umană și indiferent de dimensiunea mamiferului, tipul de habitat sau hrana consumată.

carturesti.ro

Experții spun că această schimbare ar putea afecta abilitatea animalelor de a naviga și a găsi hrană, având un impact și asupra altor specii. Deși activitatea umană este cauza principală, alți factori, cum ar fi disponibilitatea hranei și poluarea cu lumină, ar putea contribui la acest fenomen.

Kaitlyn Gaynor, autor al studiului și doctorand la Universitatea din Berkeley, SUA, a explicat pentru The Guardian că mamiferele au început să fie active în timpul zilei doar după extincția dinozaurilor.

„Oamenii sunt în prezent această forță terifiantă omniprezentă pe planetă și alungăm tot restul mamiferelor înapoi în noapte.”

Gaynor a declarat că schimbarea ar putea afecta interacțiunile dintre specii, dând exemplul coioților din California, care se hrănesc tot mai puțin cu vietăți diurne cum ar fi veverițele și păsările și tot mai mult cu animale nocturne, cum ar fi șoarecii, șobolanii și iepurii.

83% dintre mamiferele sălbatice au dispărut din cauza omului

Un mod de a proteja animalele este restricționarea activității umane în anumite perioade ale zilei. Conform studiului, accesul uman la anumite regiuni este restricționat deja în timpul sezoanelor de împerechere.

„Probabil vom avea nevoie să conservăm zonele sălbatice care nu sunt afectate de perturbarea oamenilor și să protejăm speciile foarte vulnerabile, iar în cazul speciilor care nu-și pot adapta activitatea pentru noapte sau când activitatea nocturnă are consecințe negative, este posibil să fim nevoiți să restricționăm activitatea umană în anumite perioade pentru a oferi animalelor niște ore din zi în care să își facă treaba.”

Gaynor a adăugat că există multe specii adaptate la activitatea diurnă care ar putea avea probleme cu găsirea hranei, evitarea predatorilor și găsirea partenerilor de împerechere pe timp de noapte, având mai puține șanse de supraviețuire și de reproducere.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri