Umanitatea pierde speciile de animale mari într-un ritm rapid

Distrugerea vieții sălbatice de către umanitate va duce la o „micșorare” a naturii, iar dimensiunea medie a corpului animalelor ar putea scădea cu o pătrime, conform unui nou studiu.

Cercetătorii estimează că peste 1000 de specii mai mari de mamifere și păsări cum ar fi rinoceri și vulturi vor dispărea secolul viitor și că acest lucru ar putea duce la colapsul ecosistemelor.

În ultimii 125.000 de ani, oamenii au eliminat majoritatea animalelor mari de pe toate continentele locuite în afară de Africa. Dispariția speciilor va accelera rapid în următorii ani.

Viitoarele extincții pot fi evitate dacă vor fi luate măsuri radicale de protecție a vieții sălbatice și restaurare a habitatelor.

Populațiile de animale au scăzut cu 60% începând cu 1970, sugerând că ne aflăm în timpul celei de-a șasea extincții în masă, cauzată de agricultura intensivă, distrugerea habitatelor naturale și vânat. Oamenii de știință au declarat la începutul lunii că societatea este în pericol din cauza declinului sistemelor naturale de susținere a vieții. 1 milion de specii sunt în pericol de dispariție și jumătate din ecosistemele naturale ale lumii sunt acum distruse.

„Este îngrijorător că pierdem aceste specii mari deși nu le înțelegem în întregime rolul. Fără ele, lucrurile ar putea începe să se degradeze rapid. Ecosistemele ar putea începe să se prăbușească și să devină ceea ce nu avem nevoie pentru a supraviețui.”, a declarat Robert Cooke, cercetător la Universitatea din Southampton și autor principal al studiului.

Studiul a analizat cinci trăsături a 15.500 de specii de mamifere și păsări, cum ar fi greutatea corpului, habitatul și dieta, combinând informațiile cu date de la Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii.

Rezultatele sugerează că supraviețuirea este mai degrabă posibilă în cazul animalelor mai mici, fertile și adaptabile, cum ar fi rozătoare și păsări cântătoare, decât în cazul creaturilor mari cum ar fi rinoceri, tigri și vulturi.

Un studiu realizat în 2018 arăta că dimensiunea medie a animalelor sălbatice a scăzut cu 14% în ultimii 125.000 de ani. Noul studiu estimează o nouă micșorare de 25% în doar 100 de ani.

Animalele mai mari sunt mai vulnerabile în fața oamenilor deoarece sunt vânate mai des și au nevoie de habitate naturale mai extinse pentru a supraviețui. Pierderea lor are efecte ample asupra ecosistemelor. De exemplu, elefanții distribuie semințe ale plantelor mai mari, în timp ce vulturii scapă de cadavre mari înainte să putrezească și să împrăștie boli.

Conform analizei, păsările cântătoare sunt într-o situație mai bună. Însă ținând cont de faptul că majoritatea păsărilor se hrănesc cu insecte, acestea ar putea avea de suferit deoarece estimările arată că populațiile de insecte suferă un declin fără precedent.

„Studiul prezice rate de extincție care eclipsează cele înregistrate între ultimele ere glaciare și sugerează că speciile mai mari sunt cele mai vulnerabile. Nu aș fi surprins dacă situația pentru multe animale mari este mai gravă decât sugerează studiile, deoarece declinul lor este exacerbat de braconaj și de traficul ilegal de animale sălbatice.”, a declarat Chris Carbone, de la Institutul de Zoologie ZSL din Londra.

spot_img

Ultimele știri