Mii de specii de animale și zeci de grâne sălbatice sunt în pericol de extincție din cauza activității umane

Speciile vulnerabile de animale și grâne întâmpină mari dificultăți din cauza schimbărilor climatice și a practicilor nesustenabile de agricultură și pescuit, conform noii liste roșii publicate de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN).

extincție specii

Grupul de cercetători de la IUCN a evaluat 91.523 specii, dintre care 25.821 sunt amenințate, 866 sunt extincte și 69 sunt dispărute din sălbăticie (singurele exemplare care mai există sunt în captivitate sau în afara habitatului lor obișnuit). S-au găsit 11.783 specii vulnerabile, 8.455 în pericol de dispariție și 5.583 în stare critică.

Rata de extincție a faunei, mai mare ca oricând

Printre speciile aflate în cel mai mare pericol se află delfinul Irrawady și marsuinul fără dorsală, care trăiesc în zone din sud-estul Asiei. Pescuitul excesiv este principalul factor care duce la decimarea populațiilor – plasele de pescuit sunt niște capcane mortale pentru aceste vietăți marine.

Un alt animal care a cunoscut un declin spectaculos, pierzând 80% din exemplare în ultimul deceniu, este o specie de oposum din Australia (Ngwayir). Este sensibil la căldură, suferind din cauza temperaturilor care ajung constant la peste 35 de grade.

O treime dintre șerpii și șopârlele din Japonia sunt amenințate, din cauza pierderii habitatului, a comerțului cu animale de casă și a introducerii de predatori noi, ca nevăstuica japoneză.

Trei specii de șopârle care se găseau doar pe Insula Crăciunului din Australia au fost declarate extincte în sălbăticie.

Mai mult de 40 de specii de păsări din Noua Zeelandă sunt acum extincte, și multe altele rămân în pericol. Totuși, eforturile de conservare din această țară au făcut diferența pentru două specii de kiwi, care au trecut de la pericol de dispariție la statutul de specie vulnerabilă.

Șeful proiectului, Craig Hilton-Taylor, a declarat că speciile dispar într-un ritm mai rapid decât oricând în istoria umanității. Cu toate acestea,  „lista roșie ne oferă și speranță și ne arată că eforturile de conservare pot funcționa.”

Uniunea intenționează să evalueze 160.000 de specii până la sfârșitul deceniului.

Care este cauza dispariției grânelor sălbatice

Lista roșie cuprinde trei specii de orez sălbatic, două de grâu sălbatic și 17 specii de cartof sălbatic, care sunt în pericol de extincție din cauza agriculturii intensive, a defrișării și a expansiunii urbane.

Grânele sălbatice sunt esențiale pentru siguranța alimentară a umanității. Fiind mai rezistente, sunt folosite pentru crearea de grâne noi, cu o diversitate genetică mai bogată și care vor face față mai bine schimbărilor climatice.

Majoritatea speciilor de orez din listă se află în Sud-Estul Asiei. Grâul sălbatic în pericol se găsește mai ales în Orientul Mijlociu, în zone de război la care specialiștii în conservarea speciilor nu au acces. Cât despre cartofi, speciile vulnerabile se află în Africa, unde oferă hrană pentru aproximativ 1 milion de oameni anual.

Valoarea economică a grânelor sălbatice se ajunge la 115 miliarde de dolari pe an.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri