ANAR si Jandarmeria, flagrant cu vidanjorii care polueaza lacurile din nordul Capitalei

Inspectorii de la Administratia Nationala „Apele Romane” au amendat ieri, in timpul unui flagrant organizat impreuna cu Jandarmeria Ilfov, un vidanjor de la firma SC Vidaro Conprest SRL, in timp ce acesta deversa tone de apa murdara in apele lacului Stefanesti.

„Impreuna cu Jandarmeria Ilfov am pornit ieri un flagrant pe malul lacului Stefanesti . Societatea SC Vidaro Conprest SRL a fost amendata cu 80.000 lei, conform Legii Apelor, maximum cat se poate aplica pentru o astfel de contraventie. Soferul acestei societati a fost surprins in timp de deversa 13 tone de apa murdara, care tocmai fusese scoasa din fosa septica a sediului unei firme”, declara Ana Maria Tanase, purtator de cuvant la Administratia Nationala ”Apele Romane” (ANAR).

Inspectorii de la Apele Romane spun ca erau la curent cu faptul ca vidanjorii incalca legea. In urma cu o jumatate de an, cand au efectuat mai multe controale inopinate si au amendat cativa vidanjori, ANAR a sesizat Prefectura Ilfov. Administratia nu a primit insa oficial ajutorul Jandarmeriei decat la inceputul acestei luni, iar primul flagrant a fost organizat ieri, chiar in aceeasi zi in care o echipa de reporteri ai ProTv a sosit la fata locului pentru a realiza un reportaj pe aceasta tema.

„Am primit acordul Prefecturii pentru deschiderea acestei actiuni in urma cu cateva zile. Era nevoie de ajutorul jandarmilor, deoarece inspectorii nostri au fost amenintati de multe ori de soferii surprinsi in timp ce-si goleau vidanjele in locuri nepermise”, mai spune Ana Maria Tanase.

ANIF nu simte mirosul de vidanja

Poluarea de pe salba de lacuri din Ilfov ar trebui sa fie o problema de mare interes si pentru Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare (ANIF), subliniaza ANAR. Vidanjele au fost descarcate in canalele de desecare, aflate in administrarea acestei institutii, si, de acolo, apa infestata cu dejectii s-a scurs in lacuri.

„Poluarea din zona acumularilor este cauzata de mai multe lucruri. In primul rand, de existenta unor surse de evacuare a apelor uzate neepurate (cu incarcare organica ridicata), in amonte de acumularea Stefanesti. Apoi, exista importante cantitati de ape uzate neepurate prin canalele de desecare ale ANIF, care nu detin autorizatie de gospodarire a apelor. Si, nu in ultimul rand, lacurile sunt poluate din cauza descompunerii materiilor organice rezultate din depunerile de pe fundul acumularilor. Administratorul lacului ar fi trebuit sa ia masuri de curatarea a bazinului, chiar din toamna”, a explicat purtatorul de cuvant al ANAR.

Mihaela Pavnutescu

 Cititi si: ProTv: Vidanjele, cauza mortii a mii de pesti in lacurile din jurul Bucurestiului VEZI VIDEO

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri