ANAR: Potabilitatea apei nu a fost afectata in zona in care s-a scufundat barja

Calitatea apelor Dunarii nu a fost afectata pana in prezent de scufundarea barjei cu ingrasaminte chimice, valorile indicatorilor monitorizati inscriindu-se in limitele normale, arata rezultatele primelor analize de laborator. Barja transporta 964 de tone de ingrasamant folosit la fertilizarea solului.

„Substanta are capacitate mare de dilutie, si nu are efect de imprastiere. In urma verificarii testelor a reiesit ca apa se incadreaza in clasele I si II de calitate, ceea ce nu afecteaza potabilitatea apei”, a declarat pentru „Green Report” Ana-Maria Agiu, purtator de cuvant al Administratiei Nationale „Apele Romane” (ANAR).

Conform celor comunicate de autoritatile din Ucraina, ca urmare a solicitarii de informatii transmise de Romania, barja era incarcata cu un ingrasamant chimic folosit la fertilizarea solului numit „ammosphos” care contine 10% nitrogen si 46% fosfati.

In raspuns se mai arata ca magaziile barjei aveau capacele inchise in momentul scufundarii.

Conform datelor comunicate de catre Laboratorul de Calitate a Apelor Constanta, calitatea apei fluviului Dunarea se incadreaza in sectiunile monitorizate din aval, inclusiv la Vadu Oii, in valorile normale de calitate, respectiv clasa I si II, pentru indicatorii monitorizati (ph, oxigen dizolvat, amoniu si fosfati).

Cititi si:

Prefectura Constanta: Traficul pe Dunare a fost reluat, insa pescuitul ramane interzis in zona poluata cu fosfati

UPDATE: Barja scufundata in Dunare transporta aproximativ 1.000 de tone de fosfati

O barja cu ingrasaminte chimice s-a scufundat in Dunare

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri