ANALIZA Paradoxul unui summit al energiei verzi tinut intr-un oras cladit din petrol

Paradoxurile se tin lant la Summitul Energiei Viitorului, o conferinta internationala anuala, desfasurata la Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe, se arata intr-un articol de opinie publicat de Treehugger.com.

Conferinta pe energii regenerabile din inima desertului a reunit sefi de state, oameni de afaceri si alte personalitati deosebit de influente din Peninsula Araba, care s-au intalnit sa discute si sa gaseasca solutii pentru a produce energie curata in contextul actualei crize economice.

Emiratele Arabe sunt unul dintre cei mai mari exportatori de petrol din lume, lucru pe care cativa dintre cei care au luat cuvantul la lucrarile de deschidere a conferintei au uitat sa-l aminteasca, remarca autorul articolului, jurnalistul de mediu american Brian Merchant.

Va prezentam mai jos relatarea unui jurnalist american care incearca sa inteleaga paradoxul unui forum pe energii regenerabile intr-un oras construit cu bani din petrol.

”Oare, de ce acesti oameni atat de importanti au strabatut distante asa de mari, zburand atatia kilometri deasupra lumii, pentru a sustine discursuri in Masdar City, orasul atat de bogat in petrol, care se afla intr-o tara atat de mica, aflata din desert?

Ca sa vorbeasca despre energia curata, desigur. Si, cu siguranta, ca sa demonstreze realizarile pe care natiunea lor le-a facut in domeniul energiilor curate. Sau ca sa indemne la actiuni concertate in combaterea efectelor incalzirii globale. Mai presus de ce, insa? Mai presus de declaratiile facute de la tribuna, de admirabilele indemnuri, de maretele ambitii?

Ceremoniile de deschidere a summitului au anuntat discursurile secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, presedintelui Pakistanului, Arif Ali Zardari, secretarului Comisiei ONU pe schimbari climatice, Arif Ali Zardari, cat si ale premierului Portugaliei, Jose Socrates.
Fiecare dintre ei a vorbit despre terifianta criza economica si a accentuat faptul ca singura solutie la aceasta problema o reprezinta energia curata.

Apoi, toti acest lideri s-au intalnit la masa. Iar toti cei care au asistat la conferinta – oameni de afaceri din Europa, printul Arabiei Saudite, jurnalisti din toata lumea, producatori de tehnologii curate si cel putin un american confuz ratacit printre ei – s-au imprastiat prin pavilioanele expozitiei, un labirint de machete si prezentari virtuale ale tehnologiilor verzi, care se intinde pe o suprafata de aproape un kilometru patrat.

Un eveniment ispititor, nu exista niciun dubiu asupra acestui fapt.

Nimic nu lamureste insa mai bine natura Summitului Energiei Viitorului decat Masdar City, orasul ecologic care se construieste dincolo de Abu Dhabi. In multe feluri, acesta este simbolul summitului. Un oras ideal, cu emisii poluante zero, construit in desert.

Se pun insa si niste intrebari. Ar putea, oare, Emiratele Arabe, liderul mondial in petrolul sa devina si lider mondial in energiile regenerabile? Si cat ar fi dispusa aceasta natiune sa investeasca in energia verde?

Un singur lucru este clar. Comunitatea internationala nu se sfieste sa discute despre schimbarile climatice. Si o face intr-un mod foarte transant si real. Avem o problema si trebuie s-o rezolvam. Chiar daca exista persoane in elita sefilor de state care isi trambiteaza solutiile propuse sau incearca sa ascunda diferite dificultati sau incertitudini, nimeni nu-si pierde timpul negand amploarea amenintarii incalzirii globale.

Daca discutiile asupra politicilor de mediu din SUA s-ar fi desfasurat astfel, am fi instalat mai multe panouri solare decat China.

In concluzie, in urmatoarele zile voi bajbai prin targ si voi face si un tur prin intrigantul Masdar City, asteptand sa se faca lumina in relatiile enigmatice de prietenie care exista in lume atunci cand vine vorba despre energia verde. Dincolo de toate, sunt multe lucruri de invatat de la un forum pe energii regenerabile care se desfasoara intr-un oras construit pe petrol”.

Traducere de Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Ultimele știri