Amprentele digitale ale koala sunt extrem de apropiate de cele ale omului, potrivit site-ului maxisciences.com, citat de Agerpres, scrie realitatea.net. Este o observatie surprinzatoare, dat fiind faptul ca aceasta specie a avut o evolutie diferita de cea a primatelor.
Este extrem de greu sa se faca diferentierea intre o amprenta umana si cea a unui koala. Numai in urma unei analize detaliate la microscop se poate descoperi provenienta amprentei digitale. Pana acum s-a descoperit ca un numar destul de mare de specii de animale, precum cimpanzeii si gorilele, au amprente.
Ceea ce este uimitor la koala este faptul ca amprentele lor au evoluat independent. Pe axul evolutiv al vietii, primatele si stramosii koala de azi au mers pe drumuri diferite inca de acum 70 de milioane de ani.
Deci intrebarea urmatoare este legitima: cum se explica faptul ca ursul koala prezinta o caracteristica comuna cu aceste primate desi au evoluat complet independent? Potrivit oamenilor de stiinta, aceasta specificitate a varfului degetului s-a dezvoltat mult mai recent in istoria evolutionista a mamiferului marsupial. Intr-adevar, rudele sale apropiate, precum marsupialele wombat si cangurii, nu o detin.
De ani de zile, specialistii incearca sa lamureasca problema originii amprentelor digitale. O echipa de cercetatori de la Universitatea Adelaide, din Australia, a afirmat ca aceasta caracteristica s-ar explica prin modul de a apuca obiectele (prehensiune).
Koala foloseste prehensiunea pentru a apuca un snop de frunze si a le duce la gura atunci cand vrea sa se hraneasca urcand pe verticala pe ramurile eucaliptului. Oamenii de stiinta afirma ca aceste amprente ar fi aparut ca urmare a influentelor mecanice multidirectionale asupra pielii induse de modul de prehensiune. Aceste forte trebuie estimare cu precizie pentru a putea controla miscarile degetului, ceea ce necesita o organizare ordonata a suprafetei pielii. Prin urmare, amprentele ajuta la o mai buna actiune de prindere.