Un nou studiu dezvăluie că slăbirea principalului sistem de curenți oceanici din Atlantic ar putea contribui la încălzirea globală, sporind temperatura de la suprafața Pământului.
Sistemul de curenți numit Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC), din care face parte și Curentul Golfului (Gulf Stream), joacă un rol important în reglarea climei. Circulația curenților marini deplasează apa caldă din emisfera sudică spre zona arctică, unde se răcește, devine mai densă și se scufundă, apoi curge înapoi spre sud. Se estimează că fără acest curent, Europa de Vest ar fi cu 5 grade Celsius mai rece.
Însă noul studiu arată că AMOC joacă un rol mult mai important pentru climă, funcționând ca un sistem global de distribuire a căldurii.
Când curentul AMOC se deplasează mai rapid, contribuie la captarea căldurii din atmosferă în adâncul oceanelor. Pe măsură ce încetinește, nu mai poate capta la fel de multă căldură, determinând creșterea temperaturilor de suprafață.
Deși unii oameni de știință se temeau că un eventual colaps al AMOC ar duce la scăderea drastică a temperaturilor, noul studiu arată că sistemul de curenți va avea un efect de încălzire în următoarele decenii.
Cercetătorii de la Universitatea din Washington, SUA și Institutul Oceanologic Universitar din China au reconstituit fluxul curentului AMOC din ultimii 70 ani, găsind un tipar natural care trece prin scăderi, perioade stabile și creșteri pe parcursul deceniilor.
Un AMOC puternic este asociat în mod obișnuit cu încălzirea emisferei nordice, legătură care este susținută de studii de paleoclimatologie care arată că perioadele mai calde ale Pământului au coincis cu o intensitate sporită a curenților, în timp ce perioadele mai reci au coincis cu slăbirea curenților.
Însă noul studiu ia în considerare și nivelurile ridicate de gaze cu efect de seră din atmosferă, sugerând că tiparele din trecut ar putea să nu se aplice în viitor.
Conform cercetătorilor, între 1940 și mijlocul anilor ’70 curenții AMOC au trecut printr-un ciclu de creștere și slăbire care a coincis cu o perioadă de încetinire a încălzirii globale, care a fost urmată de o perioadă de curenți slabi care au coincis cu încălzirea rapidă a Pământului până la sfârșitul anilor ’90. Apoi, o creștere a forței curenților până în 2005 a coincis cu o perioadă de răcire.
În prezent, declinul semnificativ al fluxului AMOC înseamnă că mai puțină căldură este captată în oceane. În schimb, căldura ajunge în aer, determinând creșterea temperaturilor globale. Însă cercetătorii cred că încetinirea curenților nu va continua decât pentru următoarele două decenii.
„Credem că declinul AMOC atinge în curând nivelul minim și dacă istoria se repetă, credem că acest declin va dura în jur de două decenii. Unde avem măsurători directe, cum ar fi pe coasta Floridei, valorile s-au stabilizat încă din 2011. În Atlanticul de nord, încă scad.”, a declarat pentru BBC Ka-Kit Tung, profesor la Universitatea din Washington și co-autor al studiului.
Cercetătorii cred că scăderea intensității curenților în Atlanticul de nord va duce probabil la creșterea temperaturilor în Europa de Vest.