Americanii, dispuși să scadă consumul de energie pentru a reduce poluarea

Americanii, în special cei care au copii, sunt mai motivați să-și diminueze consumul de electricitate, ca să reducă poluarea și să-și protejeze sănătatea, decât să facă economie la bani, se arată într-un studiu realizat de Academia americană de Ştiințe, scrie lapresse.ca.

 

 

Argumentul financiar s-a dovedit a fi slab în fața celorlalte două, poluarea și sănătatea, iar acest lucru este explicat de autorii studiului prin prețul scăzut al electricității în SUA. Studiul a fost făcut în 118 apartamente din Los Angeles, California. Timp de cinci luni, rezidenții din Los Angeles, împărțiți în trei grupuri de lucru, au primit formulare prin care au fost înștiințați doar despre costurile consumului propriu de energie.

Primul grup a fost informat și despre modul în care ar putea să economisească electricitate. Le-au fost făcute precizări despre economia pe care ar putea s-o facă, de exemplu, stingând lumina după ce ies din cameră sau din bucătărie. Al doilea grup a primit aceleași informații, dar cercetătorii le-au explicat în plus acestora că printr-un consum redus de energie pot contribui la reducerea poluării aerului, fenomen care le poate afecta grav sănătatea lor și a copiilor lor. În special, a celor care au astm sau alte boli respiratorii. Iar cel de-al treilea grup nu a primit niciun fel de informație în afară de formularele cu consumul lunar de energie.

Rezultatele studiului au demonstrat că rezidenții care au fost avertizați asupra riscurilor de mediu și sănătate au redus în medie consumul cu 8% față de grupul care nu fusese avertizat în acest sens. Reducerea consumului de electricitate a atins chiar un procent de 19% în familiile din cel de-al doilea grup care aveau copii. În ceea ce privește rezidenții din cel de-al treilea grup, care au fost avertizați doar asupra beneficiilor financiare aduse de reducerea consumului de energie, aceștia au înregistrat schimbări nesemnificative în abordarea acestei situații.

Concluziile studiului arată că în schimbarea de atitudine față consumul de electricitate, important este binele public și cel privat, și nu argumentul de ordin financiar. În condițiile în care în SUA, 70% din energia electrică provine din termocentrale pe cărbune, schimbarea obiceiurilor de consum poate avea un impact major, deoarece locuințele și centrele comerciale însumează cel puțin două treimi din consumul de energie al americanilor.

La propunerea organizațiilor științifice din toată lumea, ONU a proclamat 2015 Anul Internațional al Luminii. IYL 2015 este atât un proiect educațional interdisciplinar, cât și un proiect de comunicare a științei în care s-au implicat peste 100 de parteneri din mai mult de 85 de țări. IYL 2015  pune accentul pe importanța luminii și aplicațiile ei în viața de zi cu zi a oamenilor, fie că este vorba de domeniul sănătății, al comunicațiilor, economie, mediul înconjurător sau social. Organizatorii și-au propus o serie de activități interdisciplinare din care nu lipsesc cele destinate comunicării cu publicul. Cele patru teme majore sunt știință, tehnologie, natură și cultură.

Citește și:

Premiul Zayed pentru Energia Viitorului anunță finaliștii din 2015

IEA: Consumul mondial de energie va crește cu 37% până în 2040

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri