Americanii cauta produse bio europene

Producatorii din Uniunea Europeana si Statele Unite vor vinde produse ecologice in aceste doua regiuni, pe baza unui sistem de certificare unic, au decis reprezentantii oficiali ai UE si Statelor Unite.

Scrisorile oficiale de instituire a parteneriatului au fost semnate de Dacian Ciolos, comisar european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, de Kathleen Merrigan, secretar-adjunct in Ministerul Agriculturii din SUA si de ambasadorul Isi Siddiqui, negociator-sef pentru agricultura in cadrul Reprezentantei Comerciale a SUA.

Parteneriatul intra in vigoare la data de 1 iunie 2012.

Ceremonia de semnare a avut loc acum doua zile la Targul de Produse Ecologice BioFach din Nurnberg (Germania), cea mai mare manifestare de acest fel din lume.

Potrivit datelor disponibile la nivelul Comisiei Europene, sectorul produselor ecologice din Statele Unite si din Uniunea Europeana valoreaza impreuna aproximativ 40 de miliarde de euro, iar volumul creste de la an la an.

„Acest parteneriat stabileste legaturi intre fermierii si companiile de pe ambele maluri ale Atlanticului care activeaza in sectorul produselor ecologice, deschizand o gama larga de oportunitati de piata”, a afirmat secretarul-adjunct in Ministerul Agriculturii din SUA, Kathleen Merrigan. Potrivit oficialului american, „acest parteneriat va deschide noi piete pentru fermierii si crescatorii de animale americani, va crea mai multe oportunitati pentru intreprinderile mici si va imbunatati oferta de locuri de munca pentru cetatenii americani care activeaza in sectoare precum ambalarea, transportul si comercializarea produselor ecologice”.

Uniunea Europeana, mai avansata decat Statele Unite

„Acordul are o dubla valoare adaugata. Pe de o parte, agricultorii si producatorii de alimente ecologice vor avea acces mai usor, cu mai putina birocratie si mai putine costuri, la pietele din SUA si din UE, ceea ce va duce la consolidarea competitivitatii acestui sector. In plus, creste nivelul transparentei standardelor aplicabile produselor ecologice si gradul de incredere al consumatorilor, precum si capacitatea lor de a recunoaste alimentele si produsele noastre ecologice”, a afirmat, la Nurnberg, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos.

Pe de alta parte, intr-o conferinta de presa sustinuta astazi la Bucuresti, comisarul Dacian Ciolos a sustinut ca Europa nu trebuie sa se teama de concurenta produselor bio venite din America: "Uniunea Europeana exporta produse ecologice in afara UE, mai mult decat exporta Statele Unite in afara Statelor Unite. UE are o structura de procesare a produselor ecologice mai dezvoltata decat SUA, iar exporturile se vor face mai ales cu produse procesate, nu proaspete, care se consuma mai ales la nivel local". Pe de alta parte, este exclus ca produse bio de proasta calitate sa "invadeze" Romania sau alte state ale UE, intrucat "in UE exista norme de siguranta alimentara cum nu exista nicaieri in lume", considera Dacian Ciolos.

Producatorii romani au drum deschis spre SUA

“Statele Unite reprezinta acum o piata deschisa pentru produsele din Romania. Piata europeana este deja ocupata, dar cea americana are un potential foarte mare”, a explicat, pentru Green Report, dr. ing. Teodora Aldescu, director general al Centrului de Resurse pentru Promovarea Produselor Ecologice Certificate.

Potrivit acesteia, SUA sunt interesate de produsele romanesti, lucru demonstrat, printre altele, de o solicitare primita inca de acum doi ani, prin care consulul general al Romaniei la New York solicita informatii despre firmele romanesti care pot exporta anumite produse – cereale, plante tehnice, miere de albine. Interesul americanilor pentru produse bio europene este explicabil, in conditiile in care “agricultura europeana este super-intensiva, e plina de organisme modificate genetic”, explica Teodora Aldescu.

Pana la semnarea acordului dintre SUA si Uniunea Europeana, cultivatorii si companiile care doreau sa comercializeze produse de ambele parti ale Atlanticului trebuiau sa obtina certificate de conformitate tinand seama de doua standarde diferite, ceea ce presupunea dublarea taxelor, controalelor si demersurilor birocratice. Noul parteneriat elimina barierele pentru producatorii mici si mijlocii din sectorul produselor ecologice. Toate produsele care indeplinesc conditiile parteneriatului pot fi comercializate si etichetate ca alimente, carne, cereale sau vinuri ecologice certificate.

Antibioticele sunt interzise in agricultura ecologica

Desi exista mici diferente intre normele din SUA si cele din UE in domeniul agriculturii ecologice, ambele parti au hotarat la nivel individual ca programele lor sunt practic echivalente, cu exceptia interdictiei referitoare la utilizarea antibioticelor.

Reglementarile Ministerului Agriculturii din SUA (USDA) privind agricultura ecologica interzic utilizarea antibioticelor, cu exceptia cazului in care se incearca controlarea infectiilor bacteriene invazive (focul bacterian) care afecteaza livezile ecologice de mere si pere. Reglementarile UE privind agricultura ecologica permit utilizarea antibioticelor doar pentru tratarea animalelor infectate. In temeiul acestui parteneriat, nu este permisa utilizarea antibioticelor din niciun motiv, fapt care trebuie verificat de catre agentii de certificare.

Foto: neurope.eu

Mihai Diac

Citeste si:

Europa recunoaste vinurile bio

spot_img

Ultimele știri