Pana in luna decembrie, Ministerul Mediului va transmite o noua directiva pe deseuri, care are menirea sa creeze un sistem integrat de colectare selectiva si reciclare, a anuntat ministrul Mediului Laszlo Borbely, in cadrul seminarului “Impactul de mediu costa. Cine plateste pentru deseuri?”, organizat de Asociatia Eco-Rom Ambalaje.
“Romania dispune de 2 miliarde de euro, bani europeni, din care speram sa punem la punct un sistem de reciclare. In noua directiva vom incerca sa inasprim legislatia si sa responsabilizam mai mult producatorii”, a declarat ministrul Laszlo Borbely, adaugand ca nu trebuie sa ajungem intr-o situatie de infringement pentru a lua masuri.
Directiva va cuprinde amenzi mai mari pentru cei care nu respecta legislatia, dar si noi taxe pentru cetateni, care vor fi obligati sa plateasca daca nu colecteaza selectiv.
“Noua directiva va pune accent pe activitatea autoritatilor locale si a producatorilor. Nu se mai poate sa existe orase mari in care sa nu se colecteze selectiv. Ca sa nu mai vorbim de gropile de gunoi neconforme. Am ambitia ca pana la sfarsitul anului sa punem la punct o legislatie solida pe partea de deseuri. Vom incuraja foarte mult parteneriatele public-private”, a mai declarat ministrul Mediului.
Totodata, reciclarea prin sistemul depozit, adica plata unei garantii pe ambalaje si recuperarea ei prin tichete nu este o solutie buna pentru colectare, a fost una dintre concluziile seminarului.
“Intelegem ca avem o responsabilitate mare, insa trebuie sa ajungem la tinta, cu costuri cat mai mici. Sistemele depozit sunt scumpe si nici nu sunt eficiente”, a declarat Shachar Shaine, presedintele Consiliului Investitorilor Straini. In acelasi timp, acesta a marturisit ca peste 130 de membri inscrisi in asociatie sunt dispusi sa scada cantitatea de deseuri de pe piata direct de la sursa, sa foloseasca in procesare materiale reciclabile, dar si sa scada cantitatea acestora.
10 ani pana la un sistem integrat de reciclare
Henri Meiresonne, presedintele Packaging Recovery Organisation Europe, a sfatuit autoritatile din Romania sa puna accent pe colectarea selectiva a deseurilor menajere si nu neaparat pe cele industriale. Facand o comparatie cu Belgia, unde rata de colectare a deseurilor este de peste 90%, el a declarat ca Romania va putea ajunge la acest procent in 10 ani daca este pus la punct acum un sistem integrat de colectare.
“Industria are un rol principal in acest sistem, iar legislatia este foarte importanta. Totul trebuie sa fie foarte transparent, realizat prin licitatii publice si sa se asigure competitivitatea. Nu exista un miracol la mijloc, fiecare detaliu trebuie bine pus la punct. Este important sa se mearga pe un sistem unic pentru ca ar fi greu sa urmaresti fluxul reciclarii pe mai multe directii. Nu se mai poate arunca gunoi la groapa”, a declarat Henri Meiresonne. El a mentionat si faptul ca nu este adeptul sistemelor depozit.
Text de Loredana Pana