Amenzi de 36 de milioane de lei de la Garda de Mediu

Anul 2012 a fost foarte eficient pentru Garda Nationala de Mediu. Comisarii acesteia au aplicat, in primele 11 luni ale anului, amenzi in valoare de 36.434,17 mii lei.

Sanctiunile au fost decise in urma a 62.064 activitati de inspectie. Angajatii Garzii au dispus 2600 de amenzi, 1.426 de avertismente, precum si 51 de sesizari penale. 120 de societati comerciale au primit dispozitii de sistare a activitatii.

In plus, pentru un agent economic din judetul Giurgiu, TNA Holding Srl, s-a decis incetarea activitatii.

Banii incasati merg la bugetul de stat si la bugetele locale

Sumele incasate sub forma de amenda de la persoanele juridice reprezinta un venit la bugetul de stat, a precizat, pentru Green Report, Claudia Robe, purtatorul de cuvant al GNM. Pe de alta parte, amenzile incasate de la persoanele fizice ajung in bugetele locale.

Comisarii de mediu care aplica aceste sanctiuni nu primesc niciun procent din valoarea lor.

Evident, amenzile dispuse de Garda de Mediu pot fi contestate in justitie, insa de regula ele nu sunt contestate. Motivul este simplu: foarte multe fapte sanctionate de comisari sunt constatate in flagrant, deci sunt usor de probat. Iar in cazul unui proces, institutia sau persoana care contesta amenda are de platit si cheltuieli de judecata, care devin o cheltuiala in plus.

In primele 11 luni ale anului 2012, cea mai mare amenda, in valoare de 60.000 de lei, s-a aplicat firmei SC Andres Motors SRL (judetul Cluj), pentru ca a refuzat sa le prezinte comisarilor de mediu documentele cerute. Alte amenzi mari, de cate 50.000 de lei, au primit firmele Vectra Service si Eco Ineu Phare 2004, pentru lipsa autorizatiilor de mediu.

Sesizare penala impotriva administratiei locale

In luna noiembrie, comisarii de mediu au intocmit si o sesizare penala impotriva unei persoane juridice: Consiliul Local al comunei Lisa, judetul Teleorman. In aceasta localitate s-au extras pietris si nisip din islazul comunal fara sa existe permis de exploatare si acte de reglementare emise de Agentia de Protectie a Mediului. Suprafata afectata este de circa 8 – 10 hectare, iar in urma acestor actiuni au ramas gropi de 10 – 12 metri adancime.

“Administratia publica locala a vandut pietris si nisip catre mai multi agenti economici”, consemneaza comisarii de mediu.

Sesizarea penala a fost impusa de faptul ca, potrivit Legii 85 / 2003, “executarea de activitati miniere fara permis sau licenta constituie infractiune”.

Cele mai multe inspectii din anul 2012 au fost neplanificate, ca urmare a autosesizarii Garzii Nationale de Mediu.

Mihai Diac

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

Transalpina pierde autorizatia de mediu

spot_img

Ultimele știri