360.000 lei, amendă pentru poluarea râului Bicaz

O fabrică de ciment din Neamț a fost amendată cu 360.000 de lei de Apele Române și de Garda de Mediu pentru poluarea cu amoniu a râului Bicaz. În urma incidentului, limita legală de amoniac a fost depășită de 1.234 ori, iar peștii a două păstrăvării au murit.

Luni seară, SC HeidelbergCement România SA – Fabrica Taşca a recepţionat o cisternă de apă amoniacală, în care a rămas cantitatea de 5,5 tone. Aceasta ar fi fost deversată de şoferul de naţionalitate bulgară în reţeaua de canalizare interioară a fabricii de ciment şi ulterior a ajuns în râul Bicaz. Ca urmare a poluării, peştii de la două păstrăvării care sunt alimentate cu apă din râul Bicaz au murit. De asemenea, s-a constatat şi mortalitate piscicolă în râul Bicaz.

În urma prelevării de probe s-a constatat o depăşire de 1.234 ori a limitei maxime admise de amoniac în râul Bicaz, în zona evacuării de la HeidelbergCement.

Inspecţia de la Apele Române Siret (ABA Siret) a anunțat că a aplicat o amendă de 160.000 lei operatorului economic.

„La păstrăvăriile din zona localităţii Taşca s-a înregistrat mortalitate piscicolă. Echipele laboratorului de calitate a apelor din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamţ s-au deplasat la faţa locului şi au prelevat probe de apă. În urma rezultatelor, s-au constatat depăşiri semnificative la indicatorul de amoniu. Din acest motiv, la solicitarea ABA Siret, SC Hidroelectrica SA – SH Bistriţa a suplimentat debitele şi a asigurat în acest fel diluţia apei. Fenomenul este în descreştere, dar monitorizarea apelor va continua şi în zilele următoare”, au transmis reprezentanţii de la Apele Române Siret.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ a deschis un dosar penal care vizează poluarea pârâului Bicaz cu amoniac, produsă în interiorul Fabricii de ciment de la Taşca. Inspectorul şef al IPJ Neamţ, comisarul şef Mihai Osoianu, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă organizată la sediul Instituţiei Prefectului, că infracţiunile incriminate sunt infectarea apei şi poluarea prin evacuarea de substanţe periculoase, precum şi evacuarea apei care poate genera pericole asupra sănătăţii şi integrităţii persoanelor, animalelor şi fondului piscicol.

De asemenea, poliţiştii au deschis un dosar penal care vizează o păstrăvărie din zonă, asupra căreia există suspiciunea că ar fi fost comercializat peşte care a murit din cauza poluării. Infracţiunile cercetate sunt de comercializare a produselor alterate şi falsificare sau substituire de alimente.

Și Garda de Mediu a aplicat o amendă societății comerciale, de 200.000 de lei, pentru nerespectarea autorizaţiei integrate de mediu și pentru deversarea de substanţe periculoase în râul Bicaz, informează Agerpres.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri