14 instituții de învățământ așteaptă certificarea „Școli Verzi”

Consiliul Român pentru Clădiri Verzi (Romania Green Building Council – RoGBC), principala organizație națională dedicată sustenabilității clădirilor a lansat un sistem de certificare pentru școli, denumit Școli Verzi, care are ca obiectiv principal creşterea calitǎţii vieţii copiilor și protejarea mediului. În prezent, 14 şcoli aflate în proces de construcție sau renovare aprofundată, din București, Iași și Cluj Napoca, se află în curs de certificare Școli Verzi.

Imagine de Taken de la Pixabay
  1. Calitatea mediului interior și sănătatea

Calitatea mediului interior afectează sănătatea, capacitatea de învățare și starea de bine a copiilor.

Din acest motiv cerințele programului împun măsuri de prevenire a contaminării aerului cu formaldehidă și alți COV (compuși organici volatili), precum și prevenire a contaminării cu radon – un gaz radioactiv periculos pentru sistemul respirator, care se găsește în scoarța terestră. Programul prevede efectuarea de măsurători pentru a testa calitarea aerului interior (radon, COV, CO2, particule) și încurajeaza instalarea senzorilor și sisteme de ventilație eficiente. Este recomandată testarea, verificarea și monitorizarea sistemelor HVAC.

Totodată, este importanta prevenirea mucegaiului și a igrasiei din vestiare și băi și implementarea de măsuri pentru prevenirea contaminării cu Legionella. Acolo unde este posibil, se încurajează folosirea unor produse de curățenie și igienizare ecologice.

Alte măsuri includ încurajarea iluminatului natural și asigurarea confortului acustic cu un rol deosebit de important în procesul de învățare., precum și încurajarea unui design „biofilic” prin includerea elementelor naturale precum vegetația în amenajarea claselor și a altor spații interioare care contribuie la îmbunătățirea calității aerului și a starii de bine a copiilor. Designul „biofilic” este o modalitate inovativă de a concepe inteligent spaţiile în care copiii învăţă. Nevoia imperativă de natură este un element fundamental pentru dezvoltarea lor armonioasă atât fizică cât şi psihică.

  1. Performanţa energetică

În 2018, în pachetul „Energie curată pentru toți europenii”, Uniunea Europeană a stabilit un nou obiectiv de reducere a consumului de energie cu cel puțin 32,5 % până în 2030. Clădirile sunt responsabile de 40% din emisiile de CO2. În contextul în care Uniunea Europeană se angajează prin European Green Deal să devina un continent “climate neural” până în 2050 – cu emisii net zero de carbon și să reducă obligatoriu prin EU Climate Law emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030, clădirile pot contribui decisiv la atingerea acestor ținte și combaterea schimbărilor climatice.

Creșterea performanţei energetice pentru atingerea nivelului NZEB sau net zero carbon presupune implementarea unor soluții de optimizare a consumului, termoizolare și fațadă eficientă, accesul la surse regenerabile de energie, instalarea senzorilor de mișcare și crepusculari, un sistem inteligent de management.  Programul Şcoli Verzi include pe lângă elementele dedicate infrastructurii și o secţiune dedicatǎ informǎrii şi conştientizǎrii copiilor cu privire la reducerea consumului de energie.

  1. Conservarea resurselor, materiale sustenabile și implementarea principiului de economie circulară

Este încurajată construcția cu materiale sustenabile fața de mediu, cu o amprentă de carbon cât mai mica pe întreaga durata a ciclului de viata, cu conținut mic sau fără COV (compuși organici volatili), naturale, de proveniență locală, non-toxice, rezistente la foc și unde este posibil cu conținut reciclat. Se recomandă materialele cu EPD (Environmental Product Declaration) sau certificări recunoscute la nivel european și internațional.

Totodată, prin folosirea materialelor green și implementarea unor tehnologii sustenabile în infrastructura școlii, copii vor învăța prin puterea exemplului despre cum pot deveni consumatori responsabili.

Deșeurile se vor colecta separat pentru a fi reciclate, se va reduce risipa alimentară şi se va elimina pe cât posibil plasticul de unică folosință.

  1. Optimizare consumului de apă

Optimizare consumului de apă este importantă deoarece deși 70% din suprafaţa Pământului este acoperită cu apă, doar 2.5% reprezintă apă potabilă potrivită pentru consum. Totuși doar 1% reprezintă cantitatea de apă potabilă ce poate fi direct accesată şi utilizată. Cantitatea de apă per capita, la nivel global, se află în declin, iar apa contaminată rămâne unul dintre cele mai importante elemente cauzatoare de boli grave şi chiar moarte.

Soluțiile propuse includ instalarea de obiecte sanitare cu debit redus de apă, irigații prin picurare sau amenajare peisagistică cu plante locale, ușor adaptabile care necesită mentenanță și consum de apă reduse precum și reciclarea apei de ploaie.

  1. Biodiversitate

Natura este cel mai puternic aliat al oamenilor împotriva schimbărilor climatice. Biodiversitatea este esenţială pentru viaţă, natura furnizând hrană, medicamente, sănătate, materiale de construcţii, fiind în acelaşi timp un mijloc de recreere şi bunăstare. Din cauza intervenţiei necontrolate a oamenilor, natura pierde zilnic teren, sute de specii de animale şi plante dispar într-un ritm alert. Acesta este consecinţa acţiunilor nesustenabile.

Programul Şcoli Verzi îşi propune să implementeze măsuri pentru susținerea biodiversității și să creeze cât mai multe spaţii verzi urbane. Sunt încurajate: plantarea copacilor și amenajarea cu specii locale, soluțiile de grădinărit și producție proprie de hrană – permacultură urbană ecologică, fără utilizarea pesticidelor sau altror substanțe nocive,

  1. Transport sustenabil

Strategia de mobilitate propusă în programul Școli Verzi va schimba modul în care copiii vor circula pe traseul acasă-şcoal.

Se încurajează transportul inteligent şi sustenabil care va reduce substanţial emisiile de gaze cu efect de seră și noxe. Sunt propuse biciclete și autobuze dedicate activităţilor şcolare care sunt propulsate integral electric, nepoluante precum și instalarea stațiilor de încărcare electrică.

  1. Monitorizare și educaţie

 Implică adoptarea unor politici interne privind o viziune holistică asupra mediului, monitorizarea implementării măsurilor în faza de operare a clădirii, încurajarea achizițiilor sustenabile; implicarea copiilor în monitorizarea generării de deșeuri; un proces participativ de consultare a tuturor părților interesate (copii, părinți, cadre didactice, autorități); formarea cadrelor didactice și administrative; cursuri dedicate copiilor cu focus pe activități learning by doing.

Certificarea Școli Verzi dezvoltată de către Romania Green Building Council reprezintă un instrument util, un roadmap pentru toți cei implicați în proiectarea, construcția și operarea unei școli. Prin monitorizarea independentă și abordarea holistică, sistemul de certificare oferă garanția unei performanțe autentice din punctul de vedere al sustenabilității față de mediu, atât la nivelul clădirii, cât și al comunității.

spot_img

Ultimele știri