Ambiția Buzăului este să devină un oraș cu emisii reduse

Buzăul vrea să devină un exemplu pentru orașele din România. Primarul orașului a anunțat aprobarea contractului prin care Buzău își asumă să devină un oraș neutru din punct de vedere climatic până în 2035.  

Decizia vine ca urmare a selecției Buzăului în Misiunea M100. Prin această misiune, UE își propune să nominalizeze și să sprijine orașele să devină smart și neutre climatic.  

Ce își propune Primăria Buzău?

Ambițiile Buzăului sunt mari în ceea ce înseamnă proiectele pentru a atinge titlul de „oraș neutru din punct de vedere climatic”.  

Conform contractului, țintele de atins sunt: reducerea cu 55% a emisiilor de CO2 până în 2030 și cu 80% până în 2035.

Cel mai mare proiect pe care Primăria și-l propune reprezintă un proiect de pionierat în domeniul managementului apei din România. Proiectul încă necesită fonduri.

Autoritatea publică locală își propune să înceapă să utilizeze apa din stația de epurare a municipiului Buzău pentru irigații. Cuantumul de apă utilizat în Buzău este de aproximativ 10-12 milioane m³ pe an. 

Apa, dacă stă mai mult de două-trei luni în lacuri, prin procesul de fotosinteză și datorită acțiunii naturii, devine potrivită pentru irigații, în agricultură. Noi sperăm să putem folosi nu doar apa epurată, ci și apă din râul Buzău, pentru că am preluat deja un canal natural, numit Iazul Morilor, care se desprinde din râul Buzău și are o lungime de 20,3 km. Acest canal a fost deja preluat de municipiul Buzău, iar prioritatea noastră este să folosim și apa din râul Buzău, inclusiv în perioadele de iarnă sau primăvară, atunci când sunt precipitații și apa este în exces”, a spus Constantin Toma, primarul Municipiului Buzău.

Această apă ar urma să fie direcționată către lacuri, iar din aceste lacuri să putem iriga până la 25-30.000 de hectare – practic, toată zona de sud a municipiului Buzău, acolo unde începe Bărăganul”, a afirmat Toma, primarul Municipiului Buzău.

Proiectele de eficientizare energetică și tranziția către energie verde joacă și ele un rol esențial. Buzău are deja microbuze electrice. Planul prevede dezvoltarea unui parc de fotovoltaice prin care să se asigure aportul de energie pentru instituțiile din subordinea primăriei.  

Buzăul vrea să se dezvolte și în zona de natură urbană. Astfel, un alt țel major este să aibă cea mai mare pădure parc din UE prin dezvoltarea Pădurii Crâng.  

Am preluat, tot printr-o Hotărâre de Gvern și printr-o lege specială, Parcul Crâng, care este, de fapt, o pădure, cu o suprafață de aproape 200 de hectare”, a spus primarul Municipiului Buzău.

„Ne dorim să-l transformăm, inclusiv prin plantări succesive, astfel încât să depășească chiar Tiergarten din Berlin și să devină unul dintre cele mai mari parcuri din UE.” adaugă Toma.

Economia circulară nu este lăsată nici ea la o parte din viitorul Buzău verde. Ținta este ca Buzău să devină Centrul Național al Economiei Circulare.  

Ce finanțări își propune să obțină Primăria?

În ceea ce primește banii pentru investițiilor verzi, autoritățile își propun să apeleze la mai multe modele de finanțare. Bugetul local și finanțările europene vor reprezenta, însă, principalele surse. 

Suma totală a proiectelor depuse prin M100 până acum de autorități însumează 479 de milioane de euro. 

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri