Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti a vizitat centrala nucleara de la Cernavoda, in cadrul unui seminar de doua zile organizat de Serviciul Comercial al Ambasadei SUA in Romania, se arata intr-un comunicat.
Ambasadorul Statelor Unite, Mark Gitenstein a fost insotit de o delegatie formata din reprezentantii mai multor firme americane specializate in domeniul nuclear, precum Babcock and Wilcox, Curtiss-Wright Flow Control Company, GE Energy, Westinghouse si ai firmei de avocatura Pillsbury-Winthrop-Shaw-Pittman, reprezentata local de Wolf-Theiss. Scopul vizitei l-a reprezentat identificarea de oportunitati de colaborare intre SN Nuclearelectrica SA si specialistii americani, atat pentru Unitatile 1 si 2 aflate in operare, cat si pentru Unitatile 3 si 4.
"Mentionam faptul ca SN Nuclearelectrica SA are o buna experienta de cooperare cu firmele din Statele Unite, in special cu General Electric, care a furnizat grupurile turbogeneratoare pentru Unitatile 1 si 2 de la Cernavoda si care asigura intretinerea anuala a unitatilor aflate in operare", se mai spune in acelasi comunicat.
In timpul seminarului de doua zile organizat de catre Ambasada SUA in colaborare cu SN Nuclearelectrica SA, delegatia americana a avut intalniri cu reprezentantii Guvernului Romaniei, dar si cu cei ai autoritatilor si companiilor din domeniu: Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, CNCAN, Agentia Nucleara si pentru Deseuri Radioactive, EnergoNuclear si CITON.
Dupa evenimentele de la Fukushima, Romania a ramas ferm angajata sa-si continue programul nuclear, strategia energetica pana in 2035 prevazand generarea a 42% din necesarul intern din surse nucleare.
Excelenta Sa, ambasadorul Mark Gitenstein a apreciat rezultatele remarcabile obtinute de CNE Cernavoda care au clasat-o in ultimii trei ani in pozitii de top in randul centralelor nucleare din lume.
El a adaugat: “In timp ce alte state europene isi suspenda temporar sau isi abandoneaza programele nucleare, Romania isi pastreaza angajamentul de a ocupa pozitia de top in ceea ce priveste tehnologia nucleara. Inalta competenta a specialistilor romani va face acest lucru posibil. Companiile americane reprezentate astazi aici sunt implicate in toate aspectele industriei nucleare si vin in Romania in calitate de parteneri pentru a realiza un schimb de experienta cu profesionistii romani”.
Unitatile centralei de la Cernavoda, printre cele mai performate din lume
Marea Britanie: Unda verde pentru continuarea programului nuclear