Ambasadorii Franței, Germaniei și Marii Britanii în România fac front comun pentru urgentarea măsurilor împotriva schimbărilor climatice

Efectele schimbărilor climatice se fac simțite pe continentul nostru și, de asemenea, în România. Din cauza climatului mai cald, cererea de apă pentru irigarea culturilor va crește. De asemenea, unele regiuni vor fi afectate de inundații tot mai frecvente, dar și de valuri de căldură mai dese, furtuni, precum și de o creștere a nivelului mării. Dar cel mai mare risc va fi resimțit indirect prin creșterea prețurilor la mâncare și, pe termen lung, printr-o lipsă acută de alimente și apă, se arată într-o poziție comună a ambasadelor Franței, Germaniei și Marii Britanii în România, cu ocazia Climate Diplomacy Day.

uk-germany-france

„La fel ca multe alte țări, România a fost afectată de inundații semnificative în ultimii ani, care au cauzat pagube enorme. Statisticile arată că 2007 a fost cel mai cald an din ultimele două decenii, ceea ce a dus la cea mai mare secetă din ultimii cinzeci de ani.(…) Din 1992, țările noastre, precum și România, fac parte din Convenția cadru a Națiunilor Unite pe tema schimbărilor climatice (UNFCCC). Guvernele au acceptat în mod unanim în 2009 să încerce să limiteze încălzirea climatică la 2 grade Celsius, dar la nivel comun nu s-a atins încă acest scop. Acest an aduce o oportunitate imensă de a asigura un acord global credibil și obligatoriu din punct de vedere juridic pentru a limita încălzirea globală. În luna decembrie, Parisul va găzdui unul dintre cele mai mari summit-uri UNFCCC (COP 21) de până acum. Dacă acționăm acum, putem menține nivelul încălzirii globale la sub două grade Celsius„, se arată în textul semnat de François Saint-Paul, ambasadorul Franței, Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii și Werner Hans Lauk, ambasadorul Germaniei.

Potrivit sursei citate, membrii Uniunii Europene au deja un exemplu bun de oferit, în condițiile în care pe continentul nostru emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut cu 19% din 1990. De asemenea, Uniunea Europeană a acceptat anul trecut o scădere cu cel puțin 40% a emisiilor domestice până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990. „Aceste obiective sunt foarte ambițioase și reprezintă provocări pentru țările noastre. Soluțiile noastre ar putea fi diferite, precum creșterea eficienței energetice, scăderea emisiilor în sectorul energetic sau un transport mai prietenos cu mediul”, consideră cei trei ambasadori.

Din punctul de vedere al acestora, reducerea riscurilor schimbărilor climatice printr-o tranziție la o economie globală cu emisii scăzute de carbon reprezintă o oportunitate imensă pentru inovație și crearea de noi locuri de muncă. De exemplu, în Germania, 80% din capacitatea de producere de energie nou introdusă în ultimul deceniu este reprezentată de sursele regenerabile, creând un nou sector de afaceri cu 380.000 de noi locuri de muncă. De asemenea, în Franța, noua lege privind tranziția energetică și creșterea economică verde, care mobilizează întreaga societate împotriva schimbărilor climatice, inclusiv companii și autorități locale, ar putea contribui la crearea a peste 100.000 de locuri de muncă în trei ani.

„Tranziția la o economie globală cu amprentă de carbon scăzută are consecințe pozitive asupra statelor: noi locuri de muncă, aer mai curat, sănătate mai bună, un grad mai scăzut al sărăciei și mai multă siguranță energetică. Trebuie să fim toți pregătiți să răspundem acestei provocări”, se mai precizează în textul comun.

Climate Diplomacy Day are ca scop conștientizarea schimbărilor climatice și a nevoii de a acționa împreună. Pe parcursul ultimului an, Germania, Franța și Marea Britanie au lansat proiecte comune cu ocazia acestei zile, în peste 30 de țări. În acest an, Climate Diplomacy Day va genera eforturi și mai ample la nivel european, cu activități diverse. De exemplu, la Berlin va fi organizată o dezbatere despre măsurile concrete de a combate schimbările climatice. Participanții vor analiza efectele schimbărilor climatice la nivel local, vor propune măsuri, inclusiv la nivel internațional, și vor discuta rolul UE în acest efort.

De asemenea, la Londra, reprezentantul special pe probleme de mediu al ministrului de externe se va întâlni cu ambasadorii Germaniei și Franței în Marea Britanie pentru a discuta cum să intensificăm angajamentul comun împotriva încălzirii globale.

Citește și:

România a coborât 39 de locuri în topul țărilor pregătite pentru schimbări climatice

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri