Ambasada Franței și Institutul Francez din România propun o cofinanțare de până la 5.000 de euro pentru organizațiile neguvernamentale care susțin proiecte legate de protecția biodiversității forestiere.
„Pentru acest nou deceniu, protecția naturii este o preocupare considerabilă la nivel internațional. Starea biodiversității la nivel mondial duce la concluzii alarmante: jumătate din speciile vii de pe planetă riscă să dispară în cursul secolului viitor. Această diminuare masivă a biodiversității este cauzată de activitățile antropice și de încălzirea globală. În Europa, și mai ales în România, numeroase păduri sunt amenințate”, se arată într-un comunicat al Ambasadei Franţei..
În acest context, spune sursa citată, protecția pădurilor și a biodiversității terestre presupune elaborarea de strategii de gestionare durabilă a naturii la nivel teritorial, atât de către autoritățile publice, cât și de către societatea civilă.
Astfel, acest apel de proiecte are drept scop punerea în valoare a inițiativelor lansate de către organizații neguvernamentale pe tema protecției biodiversității în mediile forestiere. Apelul va susține acțiuni concrete și cu un impact pozitiv, în concordanță cu Obiectivul de dezvoltare durabilă cu numărul 14, „Viața terestră”.
Proiectul selecționat va primi o finanțare din partea Ambasadei Franței în valoare de maximum 5.000 de euro. O primă tranșă, respectiv 75% din valoarea subvenției alocate, va fi virată la semnarea convenției, urmând ca restul sumei să fie virat după depunerea unui raport de activitate și raport financiar înainte de 31 octombrie 2020. Cheltuielile administrative corespunzătoare proiectului nu pot depăși 30% din bugetul global al acestuia.
Condiţii de participare
Apelul de proiecte se adresează:
1. Organizațiilor neguvernamentale (ONG) non-profit – asociații, fundații și federații de ONG-uri- înregistrate în România și care implementează proiecte pe teritoriul României.
2. Asociații franceze consacrate prin legea 1901 care colaborează cu ONG-urile românești menționate la punctul anterior (parteneriat justificat printr-un proiect redactat în comun).
O structură va putea depune un singur proiect în cadrul acestui apel.
Organizațiile își pot trimite proiectele pentru acest concurs până vineri, 28 februarie, inclusiv. Criteriile de eligibilitate, formularul de inscriere, precum și alte informații cu privire la acest concurs sunt disponibile aici.
„Continuarea firească a acestui concurs de proiecte este și organizarea de către Ambasadă și Institutul francez a unei conferințe pe tema biodiversității forestiere în 23 și 24 martie 2020, la Suceava. Aceste întâlniri franco-române vor acorda mai multă vizibilitate marilor preocupări și bunelor practici întreprise la nivel teritorial pentru protecția și conservarea florei și faunei forestiere”, se arată într-un comunicat al Ambasadei Franţei.
Proiectele vor fi evaluate de către organizatorii apelului în funcție de originalitate, de pertinența acestora și de gradul de fezabilitate tehnică și economică. O atenție deosebită va fi acordată
proiectelor care fac apel la un schimb de expertiză cu Franța. Rezultatele procesului de selecție vor fi comunicate în mod direct candidaților la începutul lunii martie 2020.